PODCAST

Vad händer när AI plötsligt blir superintelligent på alla nivåer?

Open AI anser att kursen mot artificiell generell intelligens är utstakad. Är det möjligt och vad händer då? Vi bjöd in en ai-expert till podden för att få svar på de här frågorna.

Det går snabbt nu. Världsledande ai-bolaget Open AI har nyss släppt modellen o1 som sägs kunna resonera. Härnäst väntar artificiell intelligens med agens och modeller som kan bidra med innovation. Åtminstone om man ska tro Sam Altman, vd på Open AI. Altman säger till och med vägen till (det något luddiga konceptet) artificiell generell intelligens är utstakad och att vi mycket väl kan ha utvecklat superintelligens nästa årtionde.

Magnus Hambleton.

Vi bjöd in Magnus Hambleton, ai-expert och investerare på Byfounders, till Allt du behöver veta om ny teknik för att diskutera hur ai-utvecklingen ledde oss hit, vilka förutsättningarna är just nu och vart vi är på väg.

Likt många andra som följer området på nära håll kan Magnus Hambleton inte utesluta att Sam Altman har rätt i sin prognos. Då står vi inför en helt ny värld.

Magnus tror att vi kan nå generell intelligens inom några år ”om vi har otur”. Med ”otur” syftar han dels på oron för att vi ska mista kontrollen över systemen, dels på att vi inte har rustat för ett sådant skifte.

– Jag hade hoppats att vi var mer förberedda än det känns som att vi är just nu. Det som är läskigt här är att ai ju redan superintelligent på många områden. Vad händer när ai plötsligt blir superintelligent på alla nivåer?