TECH

Nytt rekord för längsta primtalet har slagits.

Nytt världsrekord för primtal – hittades med hjälp av grafikprocessorer

Rekordet för längsta primtal har slagits och det nya är 16 miljoner siffror längre än det tidigare rekordet. Rekordtalet är 41 024 320 siffror långt och hittades av en tidigare Nvidia-anställd med hjälp av grafikprocessorer.

Publicerad

Ett primtal är ett tal som bara är delbart med 1 och sig självt. Exempel är 2, 3 och 5 men även 127, 547 och 24 423-1 (två upphöjt till fyratusenfyrahundratjugotre minus ett). Ju större talet är, desto svårare är det att bevisa att talet faktiskt är ett primtal. Vilket självklart gör det hela till en tävling för matteintresserade.

Nu har rekordet för största primtal slagits på nytt. Luke Durant, en tidigare Nvidia-anställd, hittade nyligen det största primtalet hittills. Det är 2136 279 841 -1, ett tal som innehåller 41 024 320 siffror. Det är också 16 miljoner siffror längre än det tidigare rekordet som sattes 2018, skriver New Scientist

Luke Durant är med i en grupp som söker efter just stora primtal. Gruppen kallas Gimps (Great Internet Mersenne Prime Search). Han meddelade gruppen om upptäckten den 12 oktober, och upptäckten bekräftades den 19 oktober.

Arbetade tidigare på Nvidia

Inom talteorin kallas ett heltal med formen 2n-1, där n är ett positivt heltal, för ett Mersennetal efter matematikern och munken Marin Mersenne. Ett sådant tal som också är ett primtal kallas därför för ett Mersenneprimtal. Och det är just dessa som Gimps letar efter.

Luke Durant hittade talet med hjälp av grafikprocessorer (gpu:er), vilka han kom i kontakt med på sin tid på Nvidia, enligt New Scientist. Han ska även vara den första att hitta ett av de stora talen med just gpu:er i stället för cpu:er. För att hitta talet skapade han en sorts superdator som via molnet anslöt till gpu:er i över 17 länder. 

Trots att Mersenneprimtal, på grund av formen de har, är något enklare att hitta än andra primtal så har bara 52 funnits. Luke Durant fick utöver äran också 3 000 dollar av Gimps för sin upptäckt.

Luke Durant hittade sitt primtal efter ungefär ett års tester. Den som själv vill vara med och leta efter stora primtal kan ladda ner en mjukvara från Gimps hemsida och sätta igång.