TECH

Linkedin tränar ai-modeller med användarnas data – utan att fråga

Sociala mediejätten har börjat skörda användardata – utan att be om lov – som används för att utveckla generativa ai-modeller.

Open AI:s stora framgångar med Chat gpt har inte bara lett till att miljontals personer fått upp ögonen för generativ ai – det har också gjort att teknikjättarna har börjat drömma om egna tjänster som baseras på stora språkmodeller.

AI ska hjälpa till att skriva inlägg

Den senaste i raden är det Microsoftägda sociala karriärnätverket Linkedin. Det råder ingen brist på användardata i nätverket, och företaget vill använda dessa för att träna och finjustera språkmodeller som i sin tur ska kunna hjälpa till med saker som ai-baserad skrivhjälp.

Problemet? I sin iver började Linkedin skörda användardata från konton – utan att först be om lov, rapporterar The Verge. Efter att flera medier uppmärksammat detta har det sociala nätverket uppdaterat sina användarpolicys, så att det tydligt framgår att personliga data kan användas i utvecklingen av bolagets ai-tjänster.

Linkedinkonton i Sverige undantagna

Användare i EU, Schweiz och EEA (Norge, Island och Liechtenstein) är fredade, vilket betyder att deras konton är undantagna från arbetet med ai-modellerna. Personer som bor i andra länder har dessutom numera möjligheten att ”opt-out” – det vill säga att aktivt välja att innehåll från deras konton inte ska bli träningsdata för ai.