TECH
Har petat Apple från tronen – men fallhöjden stor för Nvidia
Fallhöjden är stor för AI-boomens stora vinnare Nvidia – numera världens högst värderade börsbolag.
Förväntningarna ligger på 100 procent i ökad omsättning nästa år och 45 procent året därpå.
En föraning om hur det går kommer på onsdag, när Nvidia – världsledande tillverkare av grafikkort och processorer till artificiell intelligens (AI) och maskininlärning – presenterar bolagets rapport för tredje kvartalet.
Det ständigt ökande suget efter Nvidias produkter till alla AI-satsningar runt om i världen har lett till en kursuppgång för företaget på 850 procent sedan AI-boomen tog fart för två år sedan. Bara sedan årsskiftet har aktien lyft drygt 200 procent.
Kraftiga vinstökningar
En lång serie kraftiga vinstökningar och stora lyft för omsättningen, i kombination med ambitiösa planer för framtida produkter, ligger bakom Nvidias börsframgångar, enligt Carl Armfelt, portföljförvaltare på TIN Fonder.
Men missar de målen kan det också snabbt gå utför. Det finns riskfaktorer.
– Det är viktigt att de tekniskt lyckas med sin nästa generations arkitektur kallad Blackwell.
Företagets värdering kan också ta stryk just på grund av de höga förväntningarna.
– Om man inte lyckas med att växa omsättningen med 100 procent 2025 är fallhöjden större än för andra mer traditionella och mogna industrier. Men lyckas man nå marknadens förväntningar är bolaget rimligt värderat, säger Armfelt.
Hot om tullkrig
En ytterligare riskfaktor är ett amerikanskt exportförbud till Kina och Asien, som varit en stor del av deras omsättning de sista åren, säger Armfelt.
Hotet om tullkrig och de-globalisering med Donald Trump som USA:s president nästa år kan drabba Nvidia, precis som alla andra teknikbolag. Det kan enligt Armfelt leda till en fragmentisering av marknaden. Men det måste inte nödvändigtvis leda till minskad efterfrågan för Nvidia.
- Efterfrågan på AI-infrastruktur borde öka påtagligt oberoende av om det blir nya tullar eller inte, säger Armfelt.
- Det finns en risk att halvledarsektorn drabbas negativt vid de-globalisering, men då ska man å andra sidan bygga domestik produktionskapacitet i varje land, tillägger han.