TECH

Här är årets 3 mest övertygande nätbluffar – hittills

Bedrägerierna fortsätter att spridas på nätet. Här är bluffarna som stuckit ut mest under 2024 – och så undviker du att bli lurad.

Publicerad

1. Kapade hotellbokningar 

Ja – du läste rätt. Under 2024 har säkerhetsbrister i epost- och bokningssystem hos hotell och reseportaler hamnat på hackarnas radar. 

Den populära sajten booking.com finns bland de drabbade, och undertecknad har själv fått flertalet falska epost-meddelanden med uppmaningar om att bekräfta kontot, uppdatera betalinformationen och annat. Men det rör sig egentligen om så kallade phising-attacker där cyberkriminella försöker lura till sig personuppgifter och kreditkortsuppgifter från aningslösa webbanvändare. 

2. Falska annonser och prenumerationer 

Genom att utnyttja Googles system för sponsrade länkar har skurkar lyckats förmå icke ont anande användare att ladda ner falska parkeringsapppar. Dessa ser ut att komma från företag som JustPark, PayByPhone och RingGo, men den som tecknar ett medlemskap åker i stället på en prenumerationskostnad på hundratals kronor per månad. 

Det förekommer också rapporter om att bedragare har placerat ut falska qr-koder vid parkeringsplatser. Dessa placeras ovanpå äkta som används för att betala för p-platsen. Var därför alltid uppmärksam på hur sidan som laddas in via qr-kodslänken ser ut. Är det något som känns fel – ring till parkeringsbolagets kundtjänst. 

3. Skurkar utnyttjar säkerhetshål hos bankuppstickare 

Fler användare får upp ögonen för nya digitala banker, som Revolut. Men detsamma gäller tyvärr även bedragarna. Under året har till exempel The Guardian rapporterat om fall där Revolut-användare blivit av med över 500 000 kronor efter att ha fått sitt konto hackat. 

Genom att lura användarna att deras konton är utsatt för ett pågående intrång, har skurkarna lyckats förmå de ovetande kontoinnehavarna att klicka på länkar som har skickats via mejl, eller läsa upp säkerhetskoder kommit via sms.

Efter det har svindlarna fått tillgång till bankkontot, och har då kunnat föra stora summor pengar. På grund av att inloggningar har skett med hjälp av tvåfaktorsautentiseringar (via e-post eller sms), har exempelvis Revolut inte velat återbetala de stulna pengarna till offren i många fall. 

Även här gäller det att vara uppmärksam och aldrig dela med sig av säkerhetskoder till personer som påstår sig ringa från en banks säkerhetsavdelning, eller klicka på länkar utan att till hundra procent veta att det verkligen är banken skickat som skickat mejlet. Och om det är svårt att avgöra är det alltid bättre att låta bli att öppna länken än att chansa. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.