TECH

Det amerikanska justitiedepartementet vill tvinga techjätten Alphabets Google att sälja webbläsaren Chrome. Arkivbild.

Google kan tvingas sälja Chrome – som kan vara värt 20 miljarder dollar

USA:s justitiedepartement vill tvinga techjätten Alphabets bolag Google att sälja webbläsaren Chrome, enligt nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till källor på departementet.

Publicerad Senast uppdaterad

Tjänstemän med ansvar för konkurrens- och monopolfrågor har bestämt sig för att be en domare att utfärda ett beslut med innebörden att Chrome måste säljas.

Domaren kom i augusti fram till att Google, i strid med lagen, har monopoliserat marknaden för sökningar på nätet.

I april nästa år ska en förhandling hållas där Google får chansen att lägga fram åtgärder för att rätta till det domaren slog ned på i sitt beslut. En slutlig dom ska meddelas i augusti 2025, är planen.

Google gjorde klart, när beslutet som gick emot dem kom i augusti i år, att de avsåg att överklaga.

Alphabet kan få upp emot 15-20 miljarder dollar för sin webbläsare Chrome om de amerikanska myndigheterna tvingar bolaget att sälja verksamheten. Det bedömer Bloomberg Intelligence. Webbläsaren har 3 miljarder månatligt aktiva användare.

Stort ingrepp

Om domaren Amit Mehta går med på justitiedepartementets väntade begäran kan det bli det mest ingripande som hänt i techsektorn sedan amerikanska myndigheter försökte bryta upp Microsofts dominans efter millennieskiftet. Justitiedepartementets konkurrensbevakare vill också se åtgärder vad gäller AI och Googles operativsystem för mobiler, Android.

De väntas begära att Google ska frikoppla Android från bolagets övriga produkter, som sökverktyg och app-affären Play som i dag säljs i ett paket.

Och vad gäller annonsörer så ska de erbjudas mer information och större möjligheter att kontrollera var deras annonser visas.

Ärendet inleddes under Donald Trumps första fyra år på presidentposten och fortsatte när Joe Biden valdes 2020.

Google kritiserar

Google kritiserar justitiedepartementets agerande.

”Man håller fast vid en radikal agenda som går långt bortom de rent rättsliga frågorna i ärendet”, kommenterar Lee-Ann Mulholland, som har ansvar för regelefterlevnad hos Google.

Hon hävdar att departementet klampar in på ett sätt som skulle gå ut över konsumenter, utvecklare och USA:s möjlighet att vara i frontlinjen i den tekniska utvecklingen, när det ledarskapet behövs som mest.