TECH

Skärmdump som visar dialogfönster för de som vill ta bort systemappar från sin Iphone.
Att vara eller icke vara – på din hemskärm. Snart får Iphone-användare mer kontroll över apparna.

Efter EU-kraven – snart kan du radera Apple-appar från Iphone

Efter svidande kritik från EU-kommissionen öppnar Apple sina mobila operativsystem ännu mer. Med kommande Ios 18.2 blir det möjligt att radera systemappar från Iphone.

Publicerad

I början av mars trädde EU:s regelverk DMA i kraft. Förkortningen står för Digital Markets Act – eller Rättsakten om digitala marknader. 

Den nya lagen gäller sex globala teknikjättar som alla klassas som grindvakter: Alphabet (Google), Meta, Bytedance (Tiktok), Apple, Amazon och Microsoft. 

EU slår ner på techjättarna

Samma månad slog Apple upp grindarna till App store och började tillåta användarna att ladda ner och köpa program från tredjepartsbutiker, dock med vissa reservationer. 

Nu är Apple i färd att ta nästa steg i implementeringen av DMA. Med Ios 18.2, som just nu testas i betaversion, kommer det för första gången gå att ta bort Apples egna systemappar. Ja, så länge du som användare bor inom EU. 

Det innebär att Safari, Meddelanden, Kamera, Foto, App Store kommer att sitta löst för de som heller vill ersätta dessa med program från tredjepartsutvecklare.

Det finns dock undantag – apparna Inställningar och Telefon kommer inte kunna spolas, men går att döljas från hemskärmen. 

Försenar nya AI-funktioner i EU

DMA driver på förändringar för Appleanvändare i EU – men har också försenat teknikjättens satsning på nya ai-funktioner (Apple Intelligence) på våra breddgrader. I USA och andra länder kommer systemappar inte kunna tas bort, men där innehåller å andra sidan Ios 18.2 istället flertalet nyheter som är kopplade till Apple Intelligence. 

Det är funktioner som kommer att vara bortrensade från EU-versionen av den nya mjukvaran. Ios 18.2 testas just nu, och väntas släppas för nedladdning i december. 

EU: ”Apple gör inte tillräckligt”

I somras fick Apple tuff kritik från EU-kommissionen, som anser att teknikjätten inte gjort tillräckligt för att öppna App Store för konkurrens

Bland annat konstateras att Apple skapat onödiga hinder för att stoppa användare från att ta steget till alternativa appbutiker.

Dessutom används ”partiskt språkbruk” för att skrämma Iphoneägare från att börja använda alternativa betalningsmetoder för köp i appar, skriver den europeiska konsumentorganisationen Beuc i en rapport. 

För att få teknikjätten att rätta sig in i ledet ställde EU-kommissionen i september nya krav på Apple gällande DMA. I korthet fick Iphonetillverkaren 6 månader på sig att införa ändringarna i enlighet med den nya lagen – annars väntar dryga böter. 

Fakta

Här är DMA

Digital Markets Act (DMA) är ett EU-regelverk riktat mot grindvakter (gatekeepers). 

De första bolagen som utsågs den 6 september är de amerikanska teknikjättarna Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta och Microsoft, liksom kinesiska Bytedance (Tiktok). 

Enligt DMA måste jättarna ge affärsanvändarna tillgång till data, låta dem teckna avtal med slutkund utanför jättarnas plattformar, samt i vissa fall tillåta tredjepartsaktörer samverka med de egna tjänsterna.

Jättarna får inte heller favorisera egna produkter rankningsmässigt, eller hindra kunder att avinstallera förinstallerad mjukvara, eller samla data utanför kärnplattformen utan medgivande.

Den som bryter mot DMA riskerar böter på uppemot 10 procent av den globala omsättningen. 

Källa: TT