TECH

Den här svenskdesignade AI-manicken sköter dina appar åt dig

Enheten R1 från Rabbit är designad av Teenage Engineering.

Kan det här vara prylen som faktiskt är smart på riktigt? Startupen Rabbit vill förse oss med en ai-agent som tar hand om våra digitala liv. Och nu gör de succé under teknikmässan CES.

Publicerad Senast uppdaterad

Budskapet är inte nytt: använd rösten för att navigera i den digitala världen. Men det Santa Monica-startupen Rabbit gör kan inte jämföras med Siri, Alexa eller Googles assistent. 

Under en presentation i samband med teknikmässan CES i Las Vegas lanserade Rabbits vd Jesse Lyu enheten R1 – och en storslagen vision för framtiden. 

Rabbits ambition är inte att ersätta programvara och appar. Målet är snarare att en ai-agent använder dem åt dig, på din uppmaning. Och faktum är att du kan träna den att lära sig använda de appar du använder mest. 

Hur då? 

Ja, låt oss först börja med att berätta om hårdvaran. Det är en liten orange fyrkantig bricka med en pekskärm på 2,88 tum, ett cylinderformat scroll-hjul, en kamera som kan rotera 360 grader och en ack så viktig fysisk knapp på sidan. 

Enheten påminner mycket om spelmaskinen Playdate som Ny Teknik testade ifjol. Det är kanske ingen tillfällighet, med tanke på att svenska Teenage Engineering ligger bakom designen av både Playdate och R1. 

Rabbits post it-lappliknande pryl har en 2,3GHz Mediatek processor, minne på 4 GB och 128 GB lagring. Den kan anslutas till mobilnätet med ett simkort men verkar av någon anledning inte ha stöd för 5g. Batteriet ska enligt sajten The Verge räcka ”hela dagen”. 

Användare och ai-kanin

Vad använder man den till? 

Man pratar med den, först och främst. Med den fysiska knappen intryckt lyssnar och svarar den inbyggda ai-assistenten, visualiserad på skärmen som en söt kanin i lågpolygonformat. 

Konversationen mellan användare och ai-kanin påminner mycket om den typ av interaktion man kan ha med en chattbot i stil med Chat GPT. Men Rabbit har inte byggt en LLM (stor språkmodell, eller large language model) utan en LAM. 

Vad är det? 

LAM står för large action model. Det innebär att Rabbits ai kan utföra handlingar. Visst, du kan spela upp musik på Spotify och sätta en timer med din smarta högtalare. Men R1:s agent kan konversera mer naturligt än gamla generationers röstassistenter och sannolikt utföra betydligt mer komplexa aktioner. 

Till skillnad från Siri och Alexa bygger den inte heller på api-anrop kors och tvärs för att få jobbet gjort. Rabbit vill snarare att du föreställer dig att du lämnar över din smarttelefon till en vän och ber den om med hjälp om en uppgift. 

Vilka appar kan R1 hantera? 

Den kommer sannolikt vara förberedd för de allra största. Tänk Spotify och Uber. Det är emellertid inte så viktigt för Rabbits teknik har en förmåga som gör att den sticker ut från mängden: den kan lära sig av användaren. Genom att studera hur användaren hanterar en app – vilken app som helst i princip – kan den lära sig att sköta appen för egen maskin. 

Rabbit kallar dock den här funktionen experimentell och den kommer inte att vara redo när r1 släpps lagom till påsk. 

Många appar kräver inloggning. Hur tar sig ai-agenten förbi det hindret? 

Användaren släpper själv in den via en webbportal där man styr över behörighet och åtkomst. 

Skärm och kamera

Varför har den en skärm och en kamera? 

Skärmen kan visa information som vinner på att inte läsas upp och framförallt kan användaren välja att bekräfta de förslag på åtgärder som ai-agenten föreslår. 

Kameran ger R1:s ai ögon och den kan – precis som andra chattbotar – analysera det den ser. 

Hade vi inte lika gärna kunnat göra allt det här på en vanlig smarttelefon? 

Den frågan finns det än så länge inget bra svar på. Rabbits enhet kostar visserligen bara 199 dollar, men det är inte svårt att föreställa sig att företaget kunnat utveckla enbart programvara för att uppnå liknande resultat på en Android-telefon eller Iphone. 

Samtidigt har ai-boomen lett till en jakt på en ny typ av formfaktor där man designar enheten utifrån att vi nu kan tala naturligt med chattbotar och att artificiell intelligens under de kommande åren lär bli allt mer kapabel. Men hur en sådan pryl ska se ut är det ingen som riktigt vet än. Några – som hajpade Humane – testar små enheter man fäster på kläderna. Andra bygger in chattbotar i halsband. 

Kommer Rabbit att lyckas? 

Om man bara ska se på hur många som första dygnet förbokade en r1 har de redan lyckats. Företaget hade hoppats på 500 förbokningar, men fick 10 000

Å andra sidan kan vi räkna med att jättar som Samsung, Google och Apple anstränger sig för att klura ut hur de ska anpassa sig till denna nya värld. Det ryktas även om att Open AI funderar på att ge sig in i hårdvarubranschen.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.