ANNONS FRÅN KRONOFOGDEN
Utvecklare gör Kronofogden bättre och snabbare
Som utvecklare på Kronofogden är Saif Al-Baiaty en viktig kugge i myndigheten som ser till att skulder drivs in på ett rättssäkert sätt. Tillsammans med kollegorna tar han Kronofogden till framtiden.
Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.
Kronofogdens it-avdelning – mitt under brinnande pandemi. Arbetet med att ersätta föråldrade system hade pågått i några år, flera stora digitaliseringsprojekt pågick samtidigt. Saif Al-Baiaty är en av utvecklarna som anställdes för att stärka upp teamet.
Sedan 2020 jobbar han i systemet som fakturerar gäldenären (den som har en skuld), tar emot betalningen, bokför den och säkerställer att borgenären (den som har en fordran) får sina pengar.
– Precis i början jobbade vi med att lyfta systemet från en gammal version till en ny, modern version med fler digitala funktioner, som att se skulder på ”Min sida” och alla händelser i ärendet under ”Mina meddelanden”. Eftersom alla andra system är integrerade till systemet som jag och mitt team jobbar i, behöver vi se till att kopplingarna fungerar, förklarar Saif Al-Baiaty.
För ett antal år sedan tog det en vecka att få ett brev från Kronofogden, från det att brevet skickats. En gemensam insats inom hela myndigheten har möjliggjort att det numera tar 30 sekunder för viktig information att landa i en digital inkorg. I bakgrunden finns ett dussintal system som möjliggör det digitala flödet, från fordran till betalad skuld.
En hybrid arbetsplats
Den resan har krävt, och kräver, kompetens. Under pandemins första år valde Kronofogden att göra en vågad rekryteringssatsning – myndigheten började rekrytera it-personal över hela landet för att säkra humankapitalet som behövdes framåt.
– Det räcker att man har en internetuppkoppling och en dator, så kan man jobba med oss. It-avdelningen är hybrid, och har folk utspridda över hela Sverige. För mig innebär flexibiliteten att det är lättare att få till en bra balans mellan jobb och fritid, säger Saif Al-Baiaty, och fortsätter:
– När jag började i november 2020 var det helt på distans. Det var utmanande, men jag fick mycket hjälp av mitt team och ganska snart kände jag att jag hade tillräckligt med kött på benen för att vara självgående.
Samhällsuppdraget i fokus
Varje arbetsdag – oavsett om man är inne på kontoret eller utgår hemifrån – börjar med en så kallad standup, ett morgonmöte där alla team samlas för en halvtimmes avstämning. Frågor fångas upp och utmaningar bollas.
– Vi jobbar agilt i ett flöde, där alla har insyn i varandras pågående arbete och kan hjälpa till vid behov. Det här är en väldigt lärorik arbetsplats för en utvecklare. Jag har väldigt kunniga kollegor och har själv utvecklats väldigt snabbt under de här fyra åren. Jag började som backendutvecklare och nu sitter jag som fullstackutvecklare, berättar Saif Al-Baiaty.
Det samhällsviktiga uppdraget som myndigheten har är högst närvarande i det dagliga arbetet, menar han.
– Våra systemförbättringar och nya lösningar bidrar till Kronofogdens syfte, att den som ska få betalt ska få betalt, och den som ska betala ska betala. Att detta fungerar som det är tänkt är viktigt för Sverige, säger Saif Al-Baiaty.
Vill du bli en del av teamet? Läs mer här.