ANNONS FRÅN NY TEKNIK EDUCATION

Tydliga avtal – en framgångsfaktor för integration av IT och OT

Eva Fredrikson, advokat på Vinge.

Att integrera IT och OT (Operativ Teknik) är en av de mest kritiska utmaningarna företag står inför i den digitala eran. Ny Teknik Education har intervjuat Eva Fredrikson, advokat på Vinge, för att avslöja nyckeln till framgång vid upphandling av integrerad IT och OT.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

För att integrera IT och OT krävs noggrann planering, tydliga avtal och ett kontinuerligt säkerhetsarbete. Genom att involvera alla relevanta delar av verksamheten och ha klara riktlinjer och avtal på plats kan företag skapa en stabil grund för framgångsrika samarbeten och effektiv integration av IT och OT.

Men vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna vid upphandling och vilka relevanta regelverk är viktiga att ta hänsyn till? För att få svar på dessa frågor, samt vilka framgångsfaktorer och fallgropar företag bör hålla koll på, har vi intervjuat advokaten Eva Fredrikson från Vinge.

Eva Fredrikson är även en av talarna på Ny Teknik Educations spännande konferens Integrerat IT&OT – så skapar du det intelligenta företaget i Stockholm den 4 juni.

Vikten av förberedelse och tydliga avtal

En av de största utmaningarna när företag ska integrera IT och OT är att noggrant förbereda sig innan upphandling av relevanta tjänster och system påbörjas. Eva Fredrikson betonar vikten av att analysera och dokumentera företagets mål och krav i förväg.

– Vi ser att allt fler företag och aktörer är i behov av att integrera IT och OT vid sina upphandlingar. I samband med det behöver man se över och anpassa avtalen med sina leverantörer så att de fungerar för detta.

Att involvera alla berörda delar av verksamheten, inklusive produktion, IT och juridik från start är avgörande. Eva menar att ett väl genomarbetat upphandlingsunderlag skapar goda förutsättningar för bra samarbeten och minskar risken för överraskningar både när det gäller arbete och kostnader.

– Tänk efter före! Analysera och dokumentera vad ni vill åstadkomma innan ni går in i en större upphandling eller diskussion om samarbete med leverantörer av IT/OT. När man påbörjat en sådan process kan det bli både komplicerat och kostsamt om man behöver lägga om kursen.

Avtalens roll i en framgångsrik integration

Eva understryker att avtalen är centrala för att strukturera affärer och samarbeten. Genom att ta fram avtalsförslag tidigt i upphandlingsprocessen kan företag lättare jämföra anbud och tydliggöra villkoren.

– Min erfarenhet är att avtalen är A och O. Om man har flera anbudsgivare i en upphandling blir anbuden dessutom lättare att jämföra om man vet vilka villkor som gäller. Avtalen fungerar också som en sorts försäkring om något oväntat inträffar, förklarar hon.

I och med en ökad komplexitet när IT och OT integreras, ställs högre krav på att säkerställa att olika delar av exempelvis en tillverkningsprocess fungerar tillsammans. Eva menar att traditionella IT-avtalsfrågor måste inkluderas även i avtal om OT-leveranser, inklusive systemets tillgänglighet, uppdatering, äganderätt, licenser, dataanvändning och strategier för leverantörsbyte.

Äganderätt, regelverk och datahantering

En kritisk aspekt vid upphandling av integrerad IT och OT är hantering av äganderätt och tillgång till data. Eva förklarar att företag missar att reflektera över dessa frågor i förväg.

– Frågor som är bra att ställa sig är vem som äger den data som förs in eller skapas i systemen, om leverantören får använda sådan data och hur den ska överlämnar under och efter avtalstiden.

Det är också viktigt att avtalen stämmer överens med relevanta regelverk. Med en ständigt växande global lagstiftning som påverkar techsektorn betonar Eva att det är högaktuellt att företagen sätter sig in i relevanta regelverk.

– EU har och kommer inom kort att anta flera nya regelverk såsom NIS2-direktivet, CER-direktivet, AI-förordningen, DORA, Dataakten och många fler. Det gäller helt enkelt att sätta sig in i dessa regelverk och vad de innebär för ens verksamhet.

När det gäller cybersäkerhetsrisker rekommenderar Eva att ställa konkreta tekniska krav i avtalen och att överväga krav på ISO-certifiering. Löpande säkerhetsarbete kräver också överenskommelser om processer och forum för hantering av säkerhetsfrågor under avtalstiden.

FAKTA

Vill du lära dig mer?

Ny Teknik Education arrangerar konferensen Integrerad IT&OT – så skapar du det intelligenta företaget den 4 juni 2024 på Garnisonen i Stockholm. Förutom Eva Fredrikson medverkar även Jenny Berry från Google Cloud Sverige, Johan Löwemo från Ellevio, Andrew Bell från SKF, Antonio Maffei från KTH och många, många fler!

Säkra din plats idag! Klicka här för mer information och anmälan: Integrerad IT & OT - Ny Teknik Education