ANNONS FRÅN TALGA

Talga ändrar spelreglerna för hållbar grafitproduktion

Elektrifieringen av fordonsindustrin och andra branscher är nödvändig för att skapa en hållbar framtid. Samtidigt växer en ny miljöutmaning fram – hanteringen av uttjänta batterier. För att lösa det har hållbarhetsinnovatören Talga utvecklat tekniker som kan effektivisera återvinningen av en viktig men ofta förbisedd batterikomponent: grafit.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Elektrifieringen sprider sig över världen snabbt som en oljad blixt. Framför allt inom fordonsindustrin, men numera har de flesta branscher hakat på. Den globala ökningen av elfordon innebär bland annat att mängden avfall från batterier kommer mångdubblas kommande år. Samtidigt är lösningarna för att återvinna batterierna fortfarande otillräckliga. Det ska Talga ändra på.

– Grafiten är ett tydligt exempel – medan mycket fokus läggs på återvinning av katodmetaller, är insatserna för grafit förvånansvärt få, vilket vi har valt att adressera, säger Karanveer S. Aneja, R&D Manager på Talga.

Han är forsknings- och utvecklingschef på Talga, där han leder ett team som utvecklar och förbättrar batterimaterial genom avancerade teknologier och innovativa produktionsmetoder. Han har en doktorsexamen i materialvetenskap med fokus på kolföreningsmaterial från IIT Bombay och över sju års erfarenhet på Talga. Karanveers S. Anejas expertis omfattar både grafen och grafit.

Karanveer S. Aneja, R&D Manager på Talga.

Utmaningar inom grafitproduktion

Ett elbilsbatteri består till stor del av grafit. Problemet är att nuvarande produktionsmetoder för syntetisk grafit är långt ifrån hållbara. Nästan 90 procent produceras i Kina med energikrävande processer som har ett högt koldioxidavtryck. Dessutom är den syntetiska grafiten baserad på koks – en restprodukt från oljeindustrin som upphettas i ugnar till över 3000 grader i flera dagar, vilket genererar stora mängder koldioxidutsläpp. Det betyder att batterier som tillverkas med den typen av grafit inte är så fossilfria som många kanske tror.

– Vi ser ett behov av att utmana den allmänna uppfattningen att grafit är omöjligt att återvinna. Att flytta bort produktionen från Kina och utveckla en hållbar produktionsmetod i Europa är både en utmaning och en stor möjlighet för oss, säger Karanveer S. Aneja.

För att möta både de tekniska och hållbarhetsrelaterade utmaningarna arbetar Talga med att integrera återvunnen grafit i sin produktionslinje. Det minskar beroendet av fossilbaserad syntetisk grafit och skapar en stabil och hållbar leveranskedja för europeisk batteriproduktion.

– Endast ett fåtal aktörer globalt har kommit så långt som att utveckla färdiga lösningar med testade och validerade produkter, och vi är stolta över att vara bland de ledande inom detta område, säger Per-Inge Kruse, Group Director för Business Development & Strategic Alliances hos Talga.

Per-Inge Kruse, Group Director för Business Development & Strategic Alliances hos Talga.

Att möjliggöra återvinning

Metoden går ut på att först separera grafit från andra batterikomponenter. Därefter genomgår materialet en reningsprocess som liknar Talgas befintliga produktionsmetoder för naturlig grafit. Traditionellt sett renas grafit med hjälp av stora mängder giftiga syror, något som fortfarande är vanligt i flera oreglerade marknader. Talga har utvecklat en betydligt renare teknik som minimerar utsläpp och avfall, samtidigt som de bibehåller hög kvalitet i det färdiga materialet. Processen ska säkerställa att grafitens ursprungliga struktur återställs och att grafiten kan användas som anodmaterial igen.

Utmaningarna med att optimera processerna för återvunnen grafit har krävt nya innovationer inom rening och förädling, vilket gör att de nu kan erbjuda högpresterande återvunnen grafit med samma egenskaper som naturlig dito. Genom dessa tekniker vill Talga bidra till att sluta cirkeln för batterimaterial och skapa ett effektivt återvinningsflöde för den europeiska marknaden.

– En av de största utmaningarna vi stötte på var att många inte ansåg att grafit var värt att återvinna. I början fanns få återvinningsföretag som ens kunde tillhandahålla grafitmaterial. Det var en stor del av vår resa att förändra den uppfattningen och visa att grafitåtervinning är en möjlig och nödvändig lösning, säger Karanveer S. Aneja.

Att standardisera grafitåtervinning

Flera återvinningsföretag såsom Altilium och Aurubis har nu krokat arm kring Talgas projekt: Det är företag som arbetar inom metallåtervinning och hållbarhet som Talga nu samarbetar med för att skapa en cirkulär försörjningskedja för batterimaterial.

– Vi strävar efter att förstå skillnaderna i råmaterial från olika leverantörer för att kunna garantera att de material som används i vår produktion uppfyller samma specifikationer. För att uppnå det krävs samarbeten med fler än våra två nuvarande partners, och vi utforskar även möjligheter i andra delar av världen, säger Per-Inge Kruse.

Det här med att bredda perspektiven och utforska möjligheter sitter i ryggraden hos Talga. Tack vare företagets integrerade affärsmodell har verksamheten full kontroll över hela värdekedjan – från gruvdrift och produktion till rening och återvinning av grafit.

– Vi definierar oss inte som ett gruvföretag eller enbart som en leverantör av råmaterial och rening. Istället ser vi oss själva som en teknikleverantör som erbjuder lösningar inom gruvdrift, rening och anodtillverkning. Det handlar om mer än bara vertikal integration av dessa processer; vi har flera teknikcenter som gör det möjligt för oss att leverera anpassade lösningar till våra kunder, förklarar Kruse.

Cirkulära batterimaterial för en europeisk marknad

Talga har en tydlig vision om att skapa lokala och hållbara leveranskedjor i Europa och på sikt bli en global ledare inom hållbara batterimaterial. Att minska beroendet av Kina är avgörande, inte bara för att skapa en stabil och säker leveranskedja, utan också för att drastiskt sänka den miljöpåverkan som förknippas med syntetisk grafit.

På lång sikt vill hållbarhetsinnovatören bli en pålitlig partner för den europeiska marknaden, där hållbarhet och lokal produktion är nyckelfaktorer för framtidens gröna omställning.

– Med vår naturliga tillgång på grafit och vårt fokus på återvinning har vi potential att växa internationellt. Vi ser Talga som en betydande spelare på den globala marknaden inom anoder och relaterade metaller, avslutar Per-Inge Kruse.

Vill du veta mer om hur Talga driver utvecklingen av hållbara batterimaterial och minskar beroendet av fossila råvaror? Läs mer om Talgas teknologier och cirkulära lösningar här.