ANNONS FRÅN GLESYS

Spillvärme från AI-drift värmer lägenheter till tusen

Hostingbolaget GleSYS har kommit på ett sätt att göra AI-driften klimatsmart.

Prognoser visar att energibehovet för AI kan öka till över sju procent av världens totala elförbrukning under 2025. Hostingbolaget GleSYS har dock kommit på ett sätt att gå mot strömmen för att göra AI-driften klimatsmart.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

AI är en potentiell klimatbov. Det beror främst på att hårdvaran som krävs för att träna stora AI-modeller slukar enorma mängder el. Enligt rapporter ligger den globala energiförbrukningen för datacenter på mellan en och fyra procent av världens totala elförbrukning, beroende på hur man räknar. 

Ökande energibehov för AI påverkar klimatet

I takt med att generativa AI-modeller och teknologier kräver allt mer datorkraft kan andelen stiga till hela 7,3 procent under nästa år. Inom fastighetsbranschen betyder läget allt. Detsamma gäller för AI-branschen, i alla fall när det kommer till klimatpåverkan.

– GPU och annan hårdvara som används för att träna stora AI-modeller kräver mycket energi. Var denna träning placeras har stor betydelse för dess klimatpåverkan. Inom Europa varierar koldioxidutsläppen från elproduktion från cirka 40 gram per kilowattimme i länder som använder mer förnybar energi, till uppemot 400 gram per kilowattimme i regioner där elen produceras med fossila bränslen. Det innebär att klimatavtrycket kan skilja sig tiofaldigt beroende på var datorkraften används, förklarar Claes Hohner, försäljningschef på GleSYS, en av Nordens ledande leverantörer av serverhosting och nätverksinfrastruktur.

Återanvänd spillvärme värmer tusentals hem

I Norden är klimatavtrycket lägre tack vare förnybar energi. En fördel många andra hostingbolag också har. 

Claes Hohner, försäljningschef på GleSYS.

– Det som gör oss lite mer innovativa och unika är att vi återvinner spillvärmen från våra datacenter. Vi var bland de första att göra detta när vi startade i Stockholm 2017, och sedan dess har vi använt spillvärmen för att värma upp tusen lägenheter enbart från vårt datacenter i Stockholm, berättar Claes Hohner. 

Det sker eftersom spillvärmen från datacentret ersätter andra energikällor i fjärrvärmenätet som annars skulle ha haft ett klimatavtryck. Det blir en energiåtervinning som uppnår ett netto-negativt klimatavtryck och därmed världens lägsta klimatpåverkan för AI-drift, menar Hohner.

Sedan 2020 driver GleSYS även västkustens största datacenter, i Falkenberg söder om Göteborg, med kapacitet för de mest krävande AI-applikationerna och fullskalig värmeåtervinning. 

– Få andra aktörer når detta resultat som kräver effektiv värmeåtervinning till fjärrvärmenät eller liknande system som helt kan ta tillvara på värmen. Det gäller inte bara för AI, utan för datacenter i allmänhet, men blir särskilt relevant i AI-sammanhang på grund av den stora energiförbrukning som krävs i större skala.

Men det finns andra sätt att klimatanpassa sin energiförbrukning. El från fossilfria källor där spillvärmen används på ett effektivt sätt är bara en åtgärd bland flera. Att införa principer för cirkulär ekonomi i datacentret är ytterligare ett exempel, förklarar Claes Hohner.

– Det är ett rimligt krav att ställa på sin leverantör. Att de har en strategi för att återanvända och uppgradera sin hårdvara genom ett mer integrerat arbetssätt som främjar hållbar hantering av resurser.

Kostnadseffektiva hybridlösningar för AI-drift

Claes Hohner berättar att GleSYS lösning är ett strömlinjeformat erbjudande där de samarbetar med en tillverkare och använder samma produktfamiljer. 

– Det gör att vi enkelt kan bygga om och ge servrar en ny funktion när de inte längre är ekonomiskt hållbara i sin ursprungliga roll. Detta blir ett slags intern cirkulär ekonomi, säger han.

Enkelt förklarat är en CPU (Central Processing Unit), designad för att hantera en rad olika uppgifter i sekventiell ordning. En GPU kan istället utföra tusentals mindre uppgifter parallellt, vilket gör den idealisk för uppgifter som maskininlärning, deep learning och AI-inference. Men vad ska man som företag tänka på när det kommer till hårdvara? En sak, menar Claes, Hohner, är att inte alltid förlita sig enbart på GPU. För vissa AI-modeller, beroende på storlek och komplexitet, kan det vara mer kostnadseffektivt att använda rätt CPU istället.

– Till exempel kan maskiner med ARM-baserade CPU:er från Ampere ge mer prestanda per watt, både vid inköp och drift, och dessutom erbjuda lägre fördröjning. Därför kan det vara värt att överväga andra typer av hårdvara eller en kombination av både CPU och GPU, så kallade hybridlösningar, som ofta är effektiva, säger han.

För det går att optimera för både klimatpåverkan och kostnad. Klimatavtrycket minskar tack vare återvinning av spillvärme, där energin används en gång till. Kostnadseffektiviteten kommer från att GleSYS arbetar i stor skala och hanterar hela processen internt, från att bygga datacentren till att fylla dem med tjänster. 

– Dessutom driver vi vårt eget nätverk, vilket ger oss kontroll över både kvalitet och kostnad för bandbredd, med garanterat låg fördröjning i viktiga delar av Europa, som Frankfurt, London och Amsterdam, säger Claes Hohner.

Läs mer om GleSYS kostnadseffektiva, energieffektiva och hållbara GPU-servrar – perfekta för framtidens utmaningar!