ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG

Smart IoT-teknik och hållbara brunnslock moderniserar VA-infrastrukturen

Kan ett kompositbrunnslock kombineras med IoT och uppkopplad teknik? Absolut – nu samarbetar CTHINGS.CO med Kombi Ringen för att utveckla en smart och hållbar lösning som revolutionerar denna vardagliga komponent.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Advertisement


Brunnslock är något vi passerar dagligen utan att reflektera över dem. De ligger där på gatorna, ofta i gjutjärn och märkta med stadens namn eller med en symbol för deras funktion. En underskattad del av vår gamla VA-infrastruktur, både pålitlig och självklar. Men nu håller en innovation kring brunnslock på att bli en viktig del av hur vi framöver kommer att övervaka och hantera vatten- och avloppssystemen under våra städer.

Banbrytande lösning på nutidens utmaningar

När Niclas Rønne, grundare av det danska företaget NID ApS, mötte Arnold Wierzejski, vd för CTHINGS.CO, uppstod omedelbart en perfekt matchning. De två satte snabbt igång med att utforska om det gick att kombinera ett nytt kompositbrunnslock med IoT och uppkopplad teknik. Något som skulle kunna lösa många av de utmaningar vi ser idag, samtidigt som det kan förebygga framtida problem i våra städer – som läckor, blockeringar, översvämningar och föroreningar.

Tungrodd manuell process

Att övervaka avloppssystemen effektivt är en utmaning för städer och kommuner. Denna viktiga infrastruktur, djupt begravd under marken, har traditionellt varit svår att inspektera och hålla koll på. Tidigare övervakningsmetoder har varit helt manuella. Moderniseringar har ibland inkluderat en ansluten enhet placerad i avloppet, som efter ungefär två veckor behöver tömmas manuellt för att samla in data. Det kräver att gatan stängs av, att man klättrar ner i brunnen, hämtar SIM-kortet och sedan analyserar den insamlade informationen. En arbetskrävande och tidsödande process i en miljö som varken är säker eller hållbar.

– Vi spenderar otroligt mycket pengar på att hantera avlopp och vatten. Idag används hydrauliska system, teorier och modeller för att förstå vad som händer i avloppssystemen, men det finns många oklarheter. Addera alla nya miljökrav så är det tydligt att vi behöver nya lösningar. Vi behöver komma bort från egensinniga och tidskrävande metoder, säger Niclas Rønne.

– Trots århundranden av teknisk utveckling har dagens VA-system behållit en hel del likheter med de som användes under antiken. Idag vill kommuner ha en djupare förståelse och mer detaljerad information för att kunna identifiera var och när fel uppstår. Allt fler söker kunskap och data, men det är dyrt och komplicerat, säger Arnold Wierzejski.

Hållbarhet som central aspekt

Hållbarhet spelar en avgörande roll i projektet. Brunnslocken tillverkas av kompositmaterial, vilket sänker koldioxidutsläppen med över 60 procent jämfört med traditionella gjutjärnslock. Även färgen som används är miljövänlig, vilket bidrar till en koldioxidreduktion på hela 98,7 procent. Den låga vikten på locket är ytterligare en fördel, då det både underlättar hantering och minskar transportens belastning.

Den största effekten när det kommer till hållbarhet får man dock tack vare tekniken. Att kunna stoppa föroreningar i tidigt skede kan skydda både oss och våra gemensamma vattenresurser.

– I Sverige, när kraftiga regn inträffar, leder det ofta till att överskottsvatten avleds till avloppssystemen. Det här är en dyr strategi. När överskottsvattnet når avloppet späds det ut och om det blir översvämning leder det i förlängningen till negativ påverkan för sjöar, hav och åkrar, säger Niclas Rønne.

Tekniken bidrar till att hitta energieffektiva vägar för vattenflödet, vilket minskar energiförbrukningen i till exempel reningsverk och pumpstationer. Arnold Wierzejski poängterar även de miljömässiga fördelarna av att personal slipper åka ut och manuellt övervaka eller läsa av data:

– Idag saknar kommuner eller VA-bolag relevant information om vad som faktiskt sker på plats. Vår teknik motsvarar effekten av att en människa skulle stirra på en brunn 24 timmar om dygnet och sedan rapportera om det blir problem. De anslutna brunnslocken gör det möjligt för oss att förstå avlopps- och vattenflöden. Vi kan fjärrövervaka i ungefär tio år, vilket är enhetens livslängd, och det innebär att människor inte behöver besöka varje brunn för att kontrollera om det finns hinder, mäta vatten eller något annat, förklarar han.

Kundnyttan i fokus

Idag har över 1 000 brunnslock installerats med teknik från CTHINGS.CO och Tele2 Företag. Fler är på väg, bland annat för ett antal svenska VA-bolag och kommuner.

– Våra kunder märker att de sparar tid och att det är enkelt att komma igång. Det är bara att ansluta vår teknik och den fungerar direkt, den är ”plug and play”, säger Arnold Wierzejski.

I februari 2024 förvärvade NID ApS det svenska företaget Kombi Ringen, en ledande aktör inom VA-produkter. Detta förvärv är ett viktigt steg i företagets tillväxt och stärker deras närvaro på den svenska marknaden ytterligare.

Framtidens smarta städer

Genom att integrera smarta funktioner tidigt i stadens infrastruktur kan framtidens smarta städer dra stora fördelar. Insamling av data från VA-system möjliggör snabbare åtgärder och bättre beslut. Under sitt nya namn, Kombi Ringen, samarbetar NID ApS med CTHINGS.CO och Tele2 Företag för att utveckla funktioner som ger kunderna mer kontroll, till exempel genom förbättrad mätning och varningsfunktioner som levererar insikter i realtid.

– Med Tele2 Företag kan vi modernisera en väldigt analog produkt. Vi vet hur viktig vatteninfrastrukturen är för framtidens städer och vi utvecklar systemet hela tiden. Framför allt handlar det om analyserna. 90 procent av arbetet handlar om att analysera, förutse, förbereda, köra datan genom AI, lösa och förfina, säger Arnold Wierzejski.

Med Tele2 Företag skapas en kraftfull kombination av fysisk produkt och digital teknik. Det innebär ett stort steg från traditionella lösningar till intelligenta system. Tidigare svårövervakade och oskyddade system kan nu hanteras på distans. Fler enheter kopplas upp och övervakningen sker i realtid, vilket ger en tydlig överblick. Resultatet är en mer effektiv användning av både ekonomi och naturresurser, minskad miljöpåverkan och på lång sikt en förbättrad livskvalitet för stadens invånare.

Läs mer om Tele2 IoT.