ANNONS FRÅN FELLOWMIND

Sättet vi interagerar med datorer på väg att förändras radikalt

Arvid Josefsson, Lead Enterprise Architect hos Fellowmind.

När generativ AI gör att användare kan skräddarsy sina egna intelligenta applikationer, uppstår nya utmaningar för ingenjörer och utvecklare. – Vårt sätt att interagera med datorer håller på att förändras ganska radikalt, säger Arvid Josefsson, Lead Enterprise Architect hos Fellowmind.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

För att möta användarnas nya krav har utvecklare en mängd AI-tjänster till sitt förfogande: Från färdiga molnlösningar till möjligheten att träna egna modeller. En viktig del i utvecklingsprocessen är att välja rätt verktyg för varje tillämpning. 

– Det finns en uppsjö av verktyg och tjänster, som är olika mycket färdigpaketerade. De har lite olika styrkor och kräver olika grad av anpassning, säger Arvid Josefsson.

Han är utvecklare i grunden och har jobbat inom IT-branschen hela sin yrkeskarriär. På senare år som IT-arkitekt i olika projekt och sammanhang. Numera ansvarar han för att leda och samordna AI-initiativ inom Fellowmind.

Microsoft en ledande partner

Fellowmind är en ledande Microsoft-partner med närvaro på 40 platser i Sverige och övriga Europa. Genom att använda Microsofts molnlösningar hjälper de kunder inom många olika branscher att påskynda en digital transformation.

Företaget använder Microsofts AI-tjänster för både standardlösningar och mer anpassade tillämpningar. 

Arvid Josefsson, Lead Enterprise Architect, Fellowmind.

– Vi implementerar både deras färdigpaketerade AI-erbjudanden, som Copilot för Microsoft 365, och de inbyggda AI-funktionerna i deras plattformar och lösningar, från ERP-system till CRM. Dessutom skapar vi skräddarsydda lösningar med hjälp av Microsofts AI-tjänster i Azure, vilket gör att vi kan bygga vidare på deras grundläggande funktioner. 

Hur vi interagerar med datorer och appar förändras

På ett mer övergripande plan menar Arvid Josefsson att den största förändringen ligger i hur vi interagerar med datorer och applikationer. Förr var användare av applikationer och system tvungna att ge tydliga kommandon. Idag har vi kommit mycket längre.

– Vi behöver ompröva hur vi designar och använder gränssnitt, då framtidens applikationer och system kommer kräva nya interaktionssätt. Istället för traditionella metoder kommer vi att behöva integrera olika AI-botar, chattbotar och co-pilots för att förbättra applikationernas funktionalitet. Det innebär att gränssnitten vi skapar idag kommer att förändras avsevärt, vilket också ställer nya krav på hur de underliggande tjänsterna sammankopplas och kommunicerar med varandra, förklarar Arvid Josefsson.

Istället för att fylla i formulär kommer användare i framtiden att kunna beskriva vad de vill göra med vanliga ord, eller hänvisa till andra dokument eller applikationer för att hämta data. Det kommer sannolikt inte bara handla om text, utan också om att använda multimodala tjänster som stödjer röst och video i app-interaktionen.

Detta gäller ju även utvecklare, de får nya verktyg och möjligheter i sin vardag. GitHub Copilot är ett särskilt viktigt verktyg för utvecklarna i det dagliga arbetet med kodgenerering, problemlösning och kodgranskning, menar Arvid Josefsson. Det gör dem bade bättre och effektivare, parprogrammering på ett nytt sätt.

– Low-code och no-code-verktyg har också funnit som ett alternativ både för utvecklare och verksamheten. Även personer utan djup teknisk kunskap har kunnat skapa enklare applikationer. Dessa verktyg får nu också stöd av AI, vilket gör det ännu enklare att skapa applikationer, ibland till och med genom att förklara vad man vill uppnå med vanligt språk. 

AI ställer krav på utvecklare – och kunderna

Det Arvid Josefsson talar om är inget nytt. Men tack vare AI-funktionalitet blir verktygen både mer kraftfulla och användbara.

– Istället för att avfärda dessa verktyg som något för icke-utvecklare, anser jag att de är värdefulla att använda i olika delar av utvecklingsprocessen. Särskilt när det gäller att skapa prototyper och testa olika idéer innan de skalas upp.

Allt Arvid Josefsson talat om hittills är sådant som kunder och organisationer förväntar sig att utvecklare använder och drar nytta av, för att effektivisera projekt. Nyckeln till framgång ligger i att lära sig förstå, hantera och utnyttja verktygen på bästa sätt för att fortsätta vara relevant framåt. En balansgång som kan vara utmanande då utvecklingen går så pass snabbt, menar han.

– Jag upplever att det ibland finns ett gap mellan kunden, kravställaren eller beställaren och oss som leverantör när det gäller AI-tillämpningar. Vi vet vad som är möjligt att åstadkomma med en viss insats, medan kunderna kanske förväntar sig mer, med mindre ansträngning. Det här ställer också krav på utvecklarna att kunna förstå och förmedla vad som är möjligt att göra med givna förutsättningar med de AI-tjänster som man har tillgängligt.

De mänskliga aspekterna av ingenjörsyrket kommer bestå

Till syvende och sist handlar det om problemlösning i sig – inte vilka verktyg som används för att övervinna dem. Den insikten vill Arvid Josefsson skicka med blivande utvecklare. 

– Det viktiga är kanske inte att lära sig ett specifikt programmeringsspråk eller ramverk, utan att dra nytta av AI-verktygen för att kunna hoppa över de steg som AI kan hjälpa till med. Samtidigt tror jag att de mänskliga aspekterna av ingenjörsyrket och mjukvaruutvecklingen kommer att bestå. Därför är det viktigt att vi fortsätter utveckla och fördjupa våra erfarenheter genom att aktivt ta till sig och utforska teknikutvecklingen, säger han.

Sugen på att veta mer? Arvid Josefsson kommer att prata om AI:s betydelse för ingengörer och utvecklare på Ingenjörsdagen 2024.

Prisar innovativ ingenjörskonst

Fellowmind är partner till Ingenjörsdagen, som är en del av Ny Teknik. Ingenjörsdagen uppmärksammar inte bara ingenjörens innovationskraft och hårda arbete, det är också ett forum för kunskapsutbyte och nätverkande. Evenemanget äger rum den 28 november på Sergel Hub i Stockholm.

Läs mer om eventet och säkra din plats här.