ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD

När solen skiner över Sveriges tak förväntar sig många att solcellerna levererar den utlovade energin. Men få tänker på att de kräver regelbundet underhåll för att prestera långsiktigt.

Säkra solceller för framtiden – vikten av standardiserat underhåll

Med över 250 000 solcellsanläggningar i Sverige finns en förväntan på lönsamhet. En dold risk i branschen är att underhållet glöms bort. Örjan Borgström, författare till SEK Svensk Elstandards nya tekniklitteratur om underhåll av solcellsinstallationer, belyser problemet och vägleder.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

När solen skiner över Sveriges tak förväntar sig många att solcellerna levererar den utlovade energin. Men få tänker på att de kräver regelbundet underhåll för att prestera långsiktigt. Här blir standardiserat och systematiskt omhändertagande avgörande. Örjan Borgström, erfaren elkonsult, har sammanställt råd med stöd från svensk standard för att vägleda svenska installatörer.

Införskaffa ditt exemplar här

– Precis som med allt tillverkat av människor krävs det kontinuerlig vård för att det ska hålla. Uteblivet underhåll riskerar att göra solcellerna ineffektiva och i värsta fall direkt farliga, säger Örjan Borgström.

Solcellsanläggningar sitter ofta utomhus på tak, utsatta för väder och vind. Den svenska standardserien Solcellsanläggningar – Fordringar på provning, dokumentation och underhåll, SS-EN 62446 i tre delar, som bygger på internationella riktlinjer, erbjuder stöd för både installatörer och kunder i att skapa en underhållsplan som tar hänsyn till dessa utmanande förhållanden.

– Vi servar ju bilen med jämna mellanrum för att den inte ska stanna, och på samma sätt borde vi se till att våra solceller får regelbunden tillsyn. Det handlar inte bara om att de ska hålla länge, utan också om att de ska prestera maximalt under hela sin livslängd, säger Örjan Borgström.

Skuggning och smuts – solcellernas värsta fiender

En av de vanligaste orsakerna till att solceller presterar sämre än förväntat är skuggning. Löv, fågelbajs eller smuts kan täcka panelerna och leda till så kallade hotspots, där överhettning kan skada cellerna.

– Skuggning kan bli en riktig mardröm för solceller. Även något så litet som fågelbajs kan skapa en hotspot som i värsta fall kan orsaka brand. Det är därför vi alltid rekommenderar att man redan vid installationen planerar för ett systematiskt underhållsprogram, säger Örjan Borgström.

Det systematiska underhållsprogrammet, som föreslås i standardserien, handlar om mer än bara rengöring. Det inkluderar också kontroller av kablar och anslutningar för att undvika farliga ljusbågar, särskilt med tanke på skillnaden mellan likström och växelström. 

Läs mer om boken 

– Skillnaden mellan likström och växelström är viktig att förstå. Om en ljusbåge uppstår med likström slocknar den inte lika lätt som den gör med växelström. Därför är det extra viktigt att hålla kablar och kontakter i gott skick, säger Örjan Borgström.

Ett väl utformat underhållsprogram gynnar både installatören och kunden. Installatören kan erbjuda en mer professionell tjänst och skapa långsiktiga relationer, medan kunden får säkerhet i att anläggningen fungerar optimalt under hela sin livslängd. För de större solcellsparkerna är detta ofta en självklarhet, men på den privata marknaden är kunskapen om underhåll ibland bristfällig.

– Jag tror att kommersiella anläggningar har bättre koll, eftersom de tjänar pengar på sin produktion. Men för privata installationer, där folk kanske luras av de långa garantierna, är det avgörande att installatören tar ansvar och utbildar kunden i hur man sköter underhållet – för att få valuta för sin gröna investering, avslutar Örjan Borgström.

Införskaffa ditt exemplar här

FAKTA

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell, icke-vinstdrivande organisation utsedd av regeringen för standardisering inom elektroteknik i Sverige. Idag engagerar SEK cirka 800 experter från företag, myndigheter, organisationer och akademiska institutioner som tillsammans representerar Sverige och bidrar till internationell standard.