ANNONS FRÅN TEKNIKFÖRETAGEN
Nya möten mellan industri och innovationscommunity
"Det är innovationer som är Sveriges framtid. ABB satsar därför flera miljarder kronor årligen på forskning och utveckling inom koncernen. Ett exempel är den nya tillväxthubben SynerLeap i Sverige."
Det berättar Johan Söderström som är vd för ABB Sverige, tillika ordförande i Teknikföretagen.
På ABB:s forskningscenter Corporate Research i Västerås har en lång rad innovationer, framförallt inom robotik och kraftöverföringsteknik, tagit fart och gett liv åt utvecklingen.
I samband med att forskningscentret firade 100 år i september 2016 invigdes ABB:s tillväxthub SynerLeap av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, koncernchef Ulrich Spiesshofer och ABB:s globale forskningschef Bazmi Husain. Under dagen höll också Kung Carl XVI Gustaf ett tal om vikten av teknisk utveckling och innovation.
SynerLeap ger ABB tillgång till innovativ teknik och tillväxtdrivna entreprenörer samtidigt som startup-företagen i SynerLeap får chans att ta del av företagets nätverk, laboratorier och kunskap. Det skapar ett ekosystem där små teknikföretag kan växa och vidga sig på en global marknad inom tre områden: industriautomation, robotik och energi. Digitalisering och hållbarhet är den röda tråden bland de företag som flyttar in.
– Tillväxthubben är ett naturligt, mycket spännande steg för ABB. Vi ser stora möjligheter där entreprenörskap i kombination med digitaliseringen skapar nya förutsättningar för innovation för oss på ABB, säger Johan Söderström och fortsätter:
– Sverige sitter på en stor naturresurs av smarta utvecklare och bolag. Men deras innovationskraft kommer sällan industrin till del. Det vill vi ändra på.
Den nya tillväxthubben är ett samarbete mellan flera aktörer, bland annat Vinnova, Robotdalen, Automation Region, Almi Företagspartner, Västerås Science Park, Mälardalens högskola, forskningsinstitutet RISE och Create Business Incubator.
Rent praktiskt fungerar SynerLeap så att företag som söker och blir antagna får flytta in i hjärtat av ABB:s forskningscenter. De får tillgång till lokaler och möjlighet att låna labb samt knyta kontakter med varandra och ABB:s forskare.
Totalt kommer runt 25 företag att finnas med i SynerLeap. Fyra var klara redan från starten (Gleechi, Evothings, Mobilaris och NODD) och nu är de redan tio.
Bolagen som flyttat in har en stor bredd. Från exempelvis Mobilaris som arbetar med positionering nere i gruvor och redan har system installerade över hela världen, till den unga startupen Suncom Garage vars idé är att styra robotar på distans med hjälp av virtual reality-utrustning.
– Det finns så mycket smarta hjärnor som används för att skapa appar som hamnar i Appstore och knappt nyttjas. Om de i stället används för att förbättra industrin så ger det enormt mycket värde, säger Johan Söderström.