ANNONS FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET
Ny maskinteknisk masterutbildning för framtidens ingenjörer
Samhällets digitalisering är viktig för framtida maskintekniska ingenjörer. Det finns därför ett stort behov av nya och moderna utbildningar i maskinteknik, för att skapa nya innovativa, funktionella och hållbara produkter och tjänster.
Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.
Maskinteknik används ofta för att skapa nya innovativa, funktionella och hållbara produkter och tjänster. Inom maskinteknik tillämpas vetenskap och teknik för att fatta konceptuella och detaljerade designbeslut samt beslut avseende systemdesign och drift, samtidigt som man hanterar olika och ofta motstridiga krav och begränsningar. Samhällets digitalisering är viktig för framtida maskintekniska ingenjörer och det finns ett stort behov av nya och moderna utbildningar i maskinteknik. I projektet adresseras produkt- och produktionsutveckling inklusive drift av maskinsystem.
Produktutveckling, data-hantering och affärsmodeller
Projektet stöder det maskintekniska forskningsämnet och underlättar expansion av forskningen avseende produktutveckling, datahantering och nya affärsmodeller, vilket skapar en tydlig strategisk forskningsprofil. Vissa industriella parter representerar produktutveckling (maskinsystem), medan andra representerar produktionssystem, flottsystem och additivt tillverkade komponenter och produkter. Forskningen inom dessa områden kommer att vidareutvecklas genom datadrivna och andra digitala tillvägagångssätt, med användning av standarder tillsammans med integration av informations- och processmodeller, vilket skapar betydande forsknings- och utbildningsöverlappning, samt förbättrar industriell konkurrenskraft.
Utveckling av pedagogiska tillvägagångssätt inkluderar implementering av det globala CDIO-initiativet, förberedelse av kurser för flipped classroom-pedagogik samt för distansundervisning.
Stöd från flera företag
Kompetensförsörjningen inom industrin stöds genom utveckling av utbildningen, ämnet och dess tillämpningar inom industrin. Vidare stödjer projektet rekrytering av kvinnliga studenter och personal, vilket främjar jämställdhet genom att digitalisering, analys, integration och informations-/processutveckling är attraktivt för många.
– Det kommer bli väldigt spännande att följa utvecklingen av det nya masterprogrammet inom maskinteknik vid Örebro universitet. Projektet har ett omfattande stöd från flera företag och det finns en stor potential för att de framtida studenterna blir attraktiva på arbetsmarknaden, säger Petter Zirath, programansvarig vid KK-stiftelsen.