ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD
Nu sätter Sverige standarden för kvantteknik
Kvantteknik är idag vad IT var för 40 år sedan. Det menar SEK Svensk Elstandard som jobbar för att starta upp den svenska standardiseringen inom kvantteknik. Nu senast genom att representera Sverige vid uppstarten av IEC/ISO JTC 3 – Quantum technologies i Seoul.
Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.
Kvanttekniken är ännu i sin linda. Sverige ligger i framkant av utvecklingen med forskning på flertalet universitet, två kvantdatorer och en regering som har som mål att färdigställa en handlingsplan för Sveriges kvantstrategi senast den 7 oktober i år. Men vad är egentligen kvantteknik och varför är det viktigt?
Testa på att delta i SEK:s kommitté för kvantteknik
– Kvantteknik är ett område inom vetenskap och teknik som använder principer från kvantmekanik för att utveckla nya tekniker. En kvantdator kan lösa komplexa problem betydligt snabbare än en superdator tack vare att kvantdatorer är uppbyggda enligt superpositionsprincipen, säger Felix Sonebäck, projektsamordnare och ansvarig för att sammanföra och leda den svenska standardiseringen inom kvantteknik hos SEK Svensk Elstandard, och förklarar:
– Det innebär att kvantbitar kan vara både 0 och 1, till skillnad från klassiska bitar som kan vara antingen 0 eller 1. Beräkningar som skulle ta våra starkaste superdatorer åratal att lösa, betar en kvantdator av inom loppet av sekunder.
Kvantdatorer är alltså specialiserade på att lösa specifika problem och kommer inte ersätta våra vanliga datorer, utan ses snarare som ett komplement.
– Simuleringar med kvantdatorer möjliggör större och mer exakta simuleringar än dagens datorer, vilket ger bättre förståelse av bland annat komplexa molekylers beteende. Detta kan leda till nya insikter inom t ex mediciner, elektronik och batteriteknik, säger Felix.
Läs mer om SEK Svensk Elstandards kommitté för kvantteknik här
Möjliggör en säkrare kommunikation
Ett annat område där kvantdatorer är en otrolig tillgång, framför allt för informationskänsliga verksamheter så som banker och försvar, är kvantkommunikation.
– Kvantkommunikation möjliggör kommunikation mellan två parter på ett sätt som gör det omöjligt för en tredje part att avläsa kommunikationen utan att de båda parterna blir informerade om det. Man kan på det sättet dela krypteringsnycklar för att i slutändan även säkra upp kommunikation via internet. I framtiden finns det goda chanser att vi har ett kvantnät parallellt med internet.
Stort samarbete mellan flera länder
Felix är nyligen tillsatt till sin roll som ansvarig för Sveriges kommitté för kvantteknik inom SEK Svensk Elstandard. Han var därför med och representerade Sverige vid uppstarten av IEC/ISO JTC 3 – Quantum technologies, en expertkommitté bestående av kvantexperter från 25 länder med målet att underlätta utveckling, handel och utbyte av kunskap länder emellan.
Mötet, som ägde rum i Seoul, är det första uppstartandet av en ny JTC - Joint Technical Committee sedan 1987. Då, för nästan 40 år sedan var det för att skapa ett samarbete kring det nya spännande området "Information technology”.
– Kvantteknik kräver ofta dyr, avancerad utrustning, och utan standarder blir det svårt för nya aktörer att bidra till utveckling och produktion. Standardisering definierar gränssnitt som underlättar produktion och handel av komponenter, vilket hjälper näringslivet att omvandla innovation till produktion, säger Felix.
Sverige etablerar en teknisk kommitté för internationell standardisering inom kvantteknik i höst. Startskottet var SEK Svensk Elstandards möte i Solna Business Park, den 10/9.
Kontakta SEK Svensk Elstandard för att veta mer