ANNONS FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET

Maskinteknik vid Örebro universitet expanderar forskning och utbildning

Genom forskning om digitaliserad utveckling och drift av hållbara produkter och produktionssystem samt optimering av produkt- och materialmodeller och utveckling av ny maskinteknisk masterutbildning utvecklas verksamheten inom Maskinteknik vid Örebro universitet.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Ämnet maskinteknik vid Örebro universitet utvecklar sin forskning i två inriktningar;

- Digitaliserad utveckling och drift av hållbara produkter och produktionssystem med fokus på maskintekniska och informationstekniska data, som genom utveckling av metoder och verktyg ofta syftar till att öka kunskapen om systemtillgänglighet i maskintekniska tillämpningar. Syftet är att stödja industrin avseende utveckling av tillgänglighetsbaserade erbjudanden, förebygga uppkomsten av fel och därmed undvika oplanerade stopp i produktionsprocesser samt öka effektiviteten genom att optimera processernas verkningsgrad. Producerande svensk och internationell industri har dessutom ofta en stor eftermarknad, där bland annat prediktivt underhåll får en allt större betydelse.

Metoder och verktyg som utvecklas kan användas till att utvärdera och jämföra alternativa utvecklingslösningar, utvärdera industriell utvecklingskapacitet och effekter av olika utvecklingsval i termer av tid, kostnad och kvalitet, samt skapa bättre beslutsunderlag, inom ramen för bland annat prediktivt underhåll.

- Utveckling och optimering av produkt- och materialmodeller med tillämpningar inom kartong- och pappersteknik, additiv tillverkning samt tråddragning. Forskningen går ut på att utveckla komponenter som uppfyller varierande och alltmer ökande materialkrav på styvhet, flexibilitet och formbarhet, beroende på tillämpning. Syftet är att utveckla innovativa lösningar som ökar produkternas mervärde och hållbarhet på lång sikt, vilket i sin tur bidrar till konkurrenskraftig och miljövänlig tillverkningsindustri.

Forskningen utförs i samarbete med industrin i förhållande till produktutvecklingsprocesser, produktionsprocesser och serviceprocesser för att stödja industriell konkurrenskraft, effektivitet och hållbarhet.

I relation till utbildning har maskinteknik tillsammans med ett stort antal företag identifierat att det finns ett stort behov av nya och moderna utbildningar i maskinteknik, för att skapa nya innovativa, funktionella och hållbara produkter och tjänster i relation till samhällets digitalisering samt ökade krav på hållbarhet och jämställdhet. Maskinteknik vid Örebro universitet har vunnit medel från KK-stiftelsens program Avans för utveckling av ett nytt maskintekniskt masterprogram, vilket planeras starta hösten 2026, som stöder det maskintekniska forskningsämnet och dess industripartners, samt underlättar ytterligare utveckling av forskningen avseende produktutveckling, datahantering och nya affärsmodeller.

Forskning och utbildning kombineras med industritillämpningar inom Maskinteknik vid Örebro universitet.

– Det är helt centralt för Örebro universitet att forskning och utbildning med hög kvalitet utvecklas både tillsammans och i nära samverkan med det omgivande samhället, och för tekniska ämnen då med relevant industri, säger Örebro universitets rektor Johan Schnürer.