ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY

Länken mellan då och nu gör Hitachi Energy världsledande inom HVDC-teknik

Magnus Callavik, Global Head of HVDC Engineering på Hitachi Energy, och Samira Abbasinejad, Global Head of Bid & Proposals for HVDC på Hitachi Energy.

För sju decennier sedan förändrade en elkabel mellan Gotland och fastlandet kraftöverföringen för alltid. Sedan dess har HVDC-tekniken blivit ryggraden i dagens globala energisystem. Och Hitachi Energy fortsätter att leda utvecklingen – från Gotlandslänken 1954 till en av Sveriges största exportorder genom tiderna.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Det är 70 år sedan världens första kommersiella HVDC-länk lades mellan fastlandet och Gotland, med en kapacitet på 20 MW och 100 kV, vilket vid den tiden försörjde hela ön.

– I början användes kvicksilveromriktare för att konvertera växelström till likström. Efter 15 år bytte vi till tyristorer, och för 25 år sedan introducerade vi HVDC Light med transistorer för bättre kontroll och elkvalitet, särskilt i nät där industrin eller förnybara energikällor skapar variationer i frekvens, berättar Magnus Callavik, Global Head HVDC Engineering hos Hitachi Energy.

Gotlandslänken var startpunkten

Magnus Callavik började som trainee på dåvarande ABB, numera Hitachi Energy, för 25 år sedan efter att ha doktorerat på KTH. Under de 15 år han arbetat med HVDC-teknik har mycket hänt. Både inom själva tekniken och för länken mellan fastlandet och Gotland. För efter ytterligare uppgraderingar har Gotlandslänken fortsatt att stärka det gotländska elnätet. Bland annat genom det toppmoderna kontroll- och skyddssystemet MACH som var en nyckelkomponent i Hitachi Energys uppgradering, designat för att kunna drivas dygnet runt i över 30 år.

Men utvecklingen av HVDC-tekniken är naturligtvis inte enbart knuten till Gotland. Faktum är att Hitachi Energy år 2024 står bakom fler än hälften av världens alla HVDC-länkar. När Gotlandslänken byggdes på 1950-talet var den cirka 96 kilometer lång. Idag bygger Hitachi Energy länkar som är 3 300 kilometer långa. Det är längre än att åka fram och tillbaka mellan Smygehuk i södra Sverige och Treriksröset uppe i norr – två gånger om. 

När Gotlandslänken lades användes kvicksilveromriktare för att omvandla växelström till likström och tvärtom. Efter cirka 15 år bytte man till tyristorer, en typ av kraftkomponent som kan hantera upp till 8–10 gigawatt.

Teknik som utvecklats och förfinats i decennier

Idag handlar det inte bara om att överföra effekt utan även om att förbättra elkvaliteten. Dessutom har mängden ström och spänning tekniken kan hantera ökat år efter år. Idag levereras till exempel mellan 300 och 800 kV i Hitachi Energys installationer. 

– Gotlandsprojektet var förstås väldigt litet i jämförelse. Idag bygger vi länkar med kapacitet på 12 gigawatt – en tredjedel av Sveriges installerade effekt, säger han och fortsätter:– Dessutom är anläggningarna mer kompakta och tar mindre plats, vilket gör det möjligt att placera dem till havs på plattformar eller inne i städer.

Gotlandslänken satte en global standard för elöverföring över långa avstånd med minimal energiförlust. Tekniken har en avgörande roll i dagens storskaliga HVDC-projekt, som Hitachi Energys och Petrofacs nyligen inledda samarbete, och tillika en av Sveriges största exportorder någonsin. Det fleråriga ramavtalet inom TenneTs "2GW-program" för havsbaserad vindkraft, är baserat på Hitachi Energys HVDC-teknik för att integrera förnybar energi i elnätet. Hitachi Energy levererar HVDC Light®-omriktarstationer som omvandlar växelström till likström ute till havs, samt tillbaka på land.

När Gotlandslänken lades användes kvicksilveromriktare för att omvandla växelström till likström och tvärtom. Efter cirka 15 år bytte man till tyristorer, en typ av kraftkomponent som kan hantera upp till 8–10 gigawatt.

Strategi och samarbete en nyckel till framgång 

Men hur ser nyckeln till 70 år av framgång och innovationsdriven långsiktig utveckling ut? Frågar du Samira Abbasinejad, Global Head of Bid & Proposals hos Hitachi Energy, beror mycket av Hitachi Energys framgång på strategisk planering. 

– Vi vill inte vara en flaskhals i den gröna energiomställningen, utan investerar i teknik och kapacitet och utvecklande partnerskap, som med TenneT och Petrofac. Vi arbetar också intensivt med långsiktig planering som hjälper oss och våra kunder att planera bättre inför framtiden, säger Samira Abbasinejad.

Magnus Callavik betonar också vikten av samarbete och att teknikutveckling måste ske i samklang med kunden. – Vi underhåller de flesta av våra stationer tillsammans med kunden, vilket kontinuerligt ger oss värdefull feedback. Vi har en öppen dialog om det som fungerar bra och det som behöver förbättras, vilket ger oss viktiga insikter och ger oss rätt förutsättningar för utveckling, säger han. 

Magnus Callavik menar också att du måste våga satsa för att vinna:– Vi är modiga när det gäller att ta oss an nya utmaningar och har förmågan att implementera dem. Vår 70-åriga erfarenhet av HVDC-teknik bygger på en framgångsrik mix av innovativ teknik, nära samarbete och vårt engagemang för hållbarhet, avslutar Magnus Callavik.

Så hjälper Hitachi Energy företag med hållbara och effektiva överföringslösningar.