ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG

IoT är ingen bisyssla för Beezum: Revolutionerar övervakningen av naturens viktigaste insekt

Går det att digitalisera naturens viktigaste insekt? Ja, i alla fall till viss del.
– Vårt mål är att skapa en global lösning som gör det enklare att vara biodlare och som bidrar till att skydda bin och vår planet, säger Olle Källström, vd på Beezum.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Advertisement

Olle Källström är själv hobbybiodlare och vet hur utmanande det kan vara att sköta bikupor. Med Beezum vill han ge biodlare ett nytt och bättre sätt att övervaka vad som händer inne i kuporna.

– Odlare vill fokusera på sina bin. Jag vill göra det enkelt för dem genom att erbjuda tillgång till data och insikter, säger han.

Uppkopplade bikupor förenklar arbetet

Beezums teknik bygger på en allt-i-ett-lösning för övervakning av bikupor. Via sensorer får odlaren alla insikter och information som behövs för att säkra optimala förhållanden i kuporna – utan att behöva hantera tekniken. Sensorerna samlar in data som skickas till Beezums plattform så att biodlaren kan identifiera och hantera problem i realtid.

Sensorerna som placeras i kupan drivs av batterier och solceller. De fungerar oavsett väderförhållanden och har mobiluppkoppling. Därför behövs inga kablar eller installationer som kan störa de känsliga bina. Tidigare har biodlare behövt lyssna direkt på vad som händer i kuporna genom att sätta örat mot dem eller öppna ramarna och titta, men det är inte längre nödvändigt. 

Fortsatt utveckling på agendan

Olle Källström

Den snabba teknikutvecklingen öppnar för fler möjligheter inom biodling som traditionellt sett innebär mycket manuellt arbete. Det blir särskilt kännbart för större biodlare.

– Stora odlare med flera hundra eller flera tusen bikupor behöver verktyg för att arbetsleda och hålla koll på vilka anställda som befinner sig var, säger Olle Källström.

Integrering av historiska väder- och markdata är ytterligare en teknisk möjlighet inom biodling. Precis som prover och rapportering av smittspårning. Röststyrning är också en idé på skisstadiet, berättar Källström. Biodlardräkten, som skyddar människor som arbetar med bin, gör det nämligen svårt att hantera en mobil enhet med fingrarna.

– Den som har en dräkt på sig med handskar som inte sällan är kletiga har svårt att inventera på ett enkelt sätt. Röststyrning för att berätta status och få analys skulle vara till stor hjälp.

En global lösning för biodlare är målet

Beezum strävar efter att utveckla en lösning som biodlare över hela världen kan använda. Där analyser och data delas mellan biodlare och forskare för att skapa fler innovativa lösningar och datadrivna initiativ. Något som i sin tur kan göra en betydande skillnad i kampen mot klimatförändringarna och stärka binas avgörande roll i ekosystemet. Den lilla insekten är nämligen en av världens viktigaste eftersom den har stor betydelse för maten vi äter.

Bin avgörande för framtida matförsörjning

– En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinerare där bin är den viktigaste pollinatören, förklarar Olle Källström.

Därför är det oroväckande att pollinerande insekter, som bin, minskar i antal. En oroande utveckling för alla, inte bara de över 600 000 biodlarna inom EU. För fruktodlare är både vilda och odlade bin helt avgörande för en bra skörd.

– Klimatförändringar, bekämpningsmedel, bisjukdomar och gifter kan slå hårt mot bin och utgör därför en allvarlig risk för vår matförsörjning, säger Olle Källström.

Trots all innovation och teknikutveckling är det en ytterst analog sak som Olle Källström uppskattar stort med sina bin – och det är inte honungen.

– Bäst är en tidig vårdag när det är omkring 10 grader varmt och sol, när jag märker att mina bin mår bra. Det är stort för mig, säger Olle Källström.

Läs mer om omställning och innovation på Tele2:s blogg.