ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD

Industrins digitalisering kräver standarder

Thomas Korssell, vd för SEK Svensk Elstandard. Foto: Jens Dahlborg

Det finns mycket att vinna på att vara med i arbetet för att ta fram nya standarder, inte minst inom de snabbväxande områdena IoT, Industri 4.0 och digitalisering.

Publicerad Senast uppdaterad

Standardiseringen på elområdet är en möjliggörare för industrin, som bland annat bidrar till att företag kan lägga långsiktiga och stabila investerings- och planeringsstrategier. Det finns också tydlig koppling mellan utvecklingen av standarder och den tekniska utvecklingen inom exempelvis högskolor. Thomas Korssell, vd för SEK Svensk Elstandard. Det gäller inte minst för den snabbväxande Industri 4.0- sektorn. Internationellt sker arbetet inom fältet i den tekniska kommittén TC 65 inom IEC, och nationellt i Sverige genom SEK Svensk Elstandard i deras motsvarighet SEK TK 65.

- Det man hittills har åstadkommit är av central betydelse för industrins utveckling och för Industri 4.0, säger Thomas Korssell, vd för SEK.

Thomas Borglin arbetar som Senior Technical Officer hos SEK, han berättar att arbetet har resulterat i flera kända standarder:

- I TC 65-kommittéen tar man fram standarder inom framför allt processtyrning, i en ganska vid bemärkelse. Några typiska exempel är standarderna IEC 61508 för säkerhetskritiska funktioner, IEC 62264 för integrering av affärssystem och processstyrning, och IT-säkerhets- standarden IEC 62443.

IEC har nyligen inrättat en kommitté för smart industri, som håller sitt första möte i november i år – vilket understryker vikten av standardisering inom området. Samtidigt pågår arbete med standarder för IoT, både för arkitektur och för olika tillämpningar.

- Vi har i dag mer elektronik i tuffa miljöer vilket ställer nya krav. Det gäller exempelvis för EMC-frågor, där det pågår ett omfattande standardiseringsarbete, säger Thomas Borglin och fortsätter:

- Sedan har du hela datainstallationen fram till accesspunkten, som måste vara förnuftigt gjord för att vara pålitlig och inte störa. Dessutom ökar mängden kraftelektronik vilket ställer högre krav på standardisering, då det kan skapa störningar som påverkar sensorer och elektronik. Det ställs alltså högre krav både på ny och på konventionell utrustning. Krav som man enas om i standarder.

SEK ser aktivt med att både sprida information och att samla högskolor och industri i arbetet med utvecklingen av standarder.

- Det standardiseringsarbete som görs i dag kommer att gälla under många år. Är vi inte del av det får vi anpassa oss till vad andra har bestämt. Genom aktivt deltagande i arbetet med standardisering kan bolag skaffa sig ett försprång i både tid och kunskap, samtidigt som de påverkar framtidens tekniska regler, avslutar Thomas Korssell.

Om SEK Svensk Elstandard:

Alla svenska företag, organisationer, myndigheter, m fl kan delta i standardiseringsarbetet inom SEK. Genom att delta har du tillgång till information och dokumentation inom ditt teknikområde. Du är med och påverkar internationell och europeisk standard genom att aktivt delta i IECs och CENELECs tekniska kommittéer, och som expert i olika arbetsgrupper och projekt.

Kontakta oss på www.elstandard.se så berättar vi mer.