ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY
Hitachi Energy i Ludvika globalt nav för framtidens energisystem
Vid sjön Väsman i Dalarna tar framtidens energisystem form. Hitachi Energys kompetenscenter i Ludvika har utvecklats till ett världsomspännande kunskapsnav som borgar för innovativ, pålitlig och framför allt hållbar energiförsörjning.
Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.
När det kommer till att forma morgondagens energilösningar är verksamheten i Ludvika spindeln i nätet för Hitachi Energys globala utveckling av högspänd likströmsöverföring, HVDC (High Voltage Direct Current). Ett nyligen tecknat mångmiljardavtal mellan Hitachi Energy och TenneT visar hur Hitachi Energy, med sitt kompetenscenter i spetsen, spelar en central roll i den globala energiomställningen genom att driva teknikutveckling framåt.
Strategisk planering en nyckelfaktor
Samira Abbasinejad, global chef för Bid & Proposals inom affärsområdet HVDC på Hitachi Energy, har en bakgrund som kemiingenjör och en masterexamen i projektledning och hållbar teknik från KTH. Hon har arbetat i Ludvika sedan 2010, med en treårig avstickare till USA för att hjälpa till att expandera verksamheten i North Carolina.
– Strategisk planering har varit något vi fokuserat mycket på. Genom partnerskap med kunder, som TenneT, och med samarbetspartners som Petrofac under samma ramavtal, har vi kunnat möta marknadens tillväxt. Att vi har alla funktioner från forskning och utveckling till produktion och service på samma plats i Ludvika ger oss en stor fördel, säger hon.
Verksamheten i Ludvika fungerar inte bara som centrum för teknisk innovation utan också som en central punkt för alla globala projekt. Genom sin samlade expertis har man en avgörande roll i att stödja Hitachi Energys framgångar i internationella projekt.
– Vi samarbetar globalt på daglig basis och bjuder ofta in team från hela världen till Ludvika för att möta kollegor, delta i strategidagar och nätverka med andra avdelningar. Både kunder och anställda blir alltid imponerade när de ser vad vi har åstadkommit här – en unik verksamhet i en mindre stad i Sverige, säger hon.
Inkludering och mångfald samlar kompetens
Hon poängterar också mångfalden av kompetens och kulturer som samlas i Ludvika.
– Många ingenjörer som ursprungligen kom till Ludvika för att bygga sina karriärer i två eller tre år har valt att stanna kvar i flera decennier. Dessutom kommer människor hit från hela världen och det är fascinerande att få uppleva en sådan mångfald på ett och samma ställe och med över 60 olika nationaliteter representerade, förklarar Samira Abbasinejad.
Men hur kommer det sig att Ludvika blivit en central punkt för HVDC? Samira Abbasinejad menar att en av anledningarna är en uppmuntrande arbetskultur.
– Organisationen är prestigelös och det är lätt att byta jobb och rotera mellan olika roller och funktioner. Du kan lära dig något nytt och samtidigt behålla samma arbetsgivare och arbetsplats, säger hon.
Nyanställda brinner för energiomställningen
Framtiden för innovativa och hållbara energilösningar är ljus. Mellanöstern och Indien har stor potential och kommer att vara stora tillväxtmarknader framöver.En framträdande trend, menar Samira Abbasinejad, är samarbeten med elnätsägare i Europa. Särskilt i länder som Tyskland och Storbritannien, som kommer utveckla sina elnät tillsammans med lösningar som inkluderar bland annat multiterminalsystem.
– Där är vi involverade och bistår med vår HVDC-expertis, förklarar Samira Abbasinejad och menar att efterfrågan på HVDC kommer att fortsätta växa globalt, med utbyggnad av havsbaserad vindkraft, inte bara i Europa, utan även i andra delar av världen.
Hennes kollega Magnus Callavik, Global Head HVDC Engineering hos Hitachi Energy, är inne på samma spår när han tänker framåt.
– Det är spännande att se hur vår vision, som vi haft de senaste 30 åren, verkligen börjar bli verklighet. Vi vill generera el där det är billigast att göra det – där det blåser mest och solen är starkast. Att bygga på det sättet, med storskalig energiproduktion och effektiv transmission, är mycket mer kostnadseffektivt än att bygga småskaliga anläggningar och lagra energi, säger Magnus Callavik och fortsätter:
– Jag tror verkligen på det här sättet att arbeta, och det märks också på alla nya medarbetare vi anställer. De brinner för energiomställningen och är otroligt motiverade att arbeta hos oss.
Därför är Hitachi Energys energisystem teknikledande.