ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY

Hitachi Energy driver energiomställningen från Ludvika

Thomas Wennberg, chef för transformatorverksamheten på Hitachi Energy i Sverige, i transformatorfabriken i Ludvika. Hitachi Energy kombinerar banbrytande teknik med över ett sekel av erfarenhet för att driva den globala energiomställningen.

År 1893 byggdes den första kommersiella trefasöverföringen mellan Hällsjöns vattenkraftverk och gruvorna i Grängesberg. Idag, mer än 120 år senare, fortsätter Hitachi Energy i Ludvika att innovera och driva energiomställningen. Dels genom att säkerställa förnybar energi till cirka 12 miljoner människor i Tyskland och Nederländerna, dels genom att bidra till den svenska energi-infrastrukturen med en rekordorder från Svenska kraftnät.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

I över ett sekel har Hitachi Energy varit en global ledare inom utveckling och tillverkning av bland annat transformatorer. Med en stark bas i Sverige och Europa ligger företaget bakom många banbrytande innovationer som har revolutionerat energisektorn. 

– Vårt 120-åriga arv av teknologiska innovationer är enligt mig det största skälet till vår globala position. Det speglar vår historia, från 1893 när vi byggde världens första kommersiella trefasöverföring mellan Hällsjöns vattenkraftverk och gruvorna i Grängesberg, till moderna innovationer som HVDC-teknologin, vilken idag är standard i många av de omställningsprojekt som pågår, säger Thomas Wennberg, chef för transformatorverksamheten, på Hitachi Energy i Sverige.

Rekordorder från Svenska kraftnät

Thomas Wennberg är från Gästrike-Hammarby, utanför Sandviken. Vägen till Hitachi Energy gick via KTH i Stockholm, där han studerade maskinteknik med inriktning mot produktionssystem. Genom ett traineeprogram efter sin examen hamnade han på ABB, nu Hitachi Energy i Ludvika.

– Jag har varit på företaget i drygt 16 år och är idag ansvarig för den svenska transformatorverksamheten. Tillsammans med teamet är jag mycket stolt över att få vara med och leda arbetet för den globala energiomställningen.

I somras tecknade Hitachi Energy en rekordorder med Svenska kraftnät, som genomför omfattande investeringar för att stärka det svenska elnätet och underlätta den pågående energiomställningen.

Hitachi Energys shuntreaktorer, som används för att stabilisera spänningen i kraftnätet är en nyckelkomponent i företagets rekordorder från Svenska kraftnät för att stärka landets elinfrastruktur.

I den omställningen spelar transformatorn en central roll eftersom den omvandlar spänningsnivåer för att säkerställa en effektiv överföring och distribution av elektricitet. Dessutom bidrar Hitachi Energys shuntreaktorer till att öka systemets energieffektivitet genom reaktiv effektkompensering, vilket minskar förluster och stabiliserar kraftnätet. 

– Ordern består av ett antal större krafttransformatorer, men majoriteten är faktiskt shuntreaktorer. För gemene man kan dessa se ganska lika ut, men de har olika funktioner, förklarar Thomas Wennberg.

Väldigt förenklat är skillnaden mellan dessa att transformatorn hanterar omvandling av spänning, medan shuntreaktorn stabiliserar den befintliga spänningen och effektiviserar nätet.

Ökad efterfrågan på digitala lösningar

Hitachi Energy ser en ökad efterfrågan på mer uppkopplade, digitaliserade transformatorer. Framför allt handlar det om snabb, digital tillsyn och diagnostik av transformatorns tillstånd som hjälper till att fatta snabba och databaserade beslut.

– Ett exempel på det är att optimera driften för att undvika att “överstressa” produkten. Ett annat är att införa behovsstyrt underhåll. Båda dessa åtgärder förlänger transformatorns livslängd och ökar dess tillförlitlighet, vilket sänker totalkostnaden och gör den mer hållbar. En win-win, helt enkelt, säger Thomas Wennberg.

Förnybar el når 12 miljoner européer 

Ja, transformatorer är viktiga för att integrera förnybara energikällor i elnätet. Men hur arbetar Hitachi Energy med att anpassa lösningar för att bidra till ett mer hållbart energisystem globalt? 

 – Det är något vi arbetar mycket med hela tiden. Tack vare det arbetet fick vi förra året Sveriges största exportorder någonsin. I det specifika fallet handlar det om HVDC-länkar för att kunna överföra el från vindparker i Nordsjön till Nederländerna och Tyskland. Cirka 12 miljoner människor kommer genom en leverans från Hitachi Energy i Ludvika kunna förses med förnybar energi – det är fantastiskt, berättar Thomas Wennberg. 

Investeringar som skapar 2000 nya jobb 

Hitachi Energy befinner sig mitt i en omfattande expansion som drivs av den accelererande omställningen till förnybar energi. I Sverige utökar man sin verksamhet och kommer anställa ytterligare 2000 medarbetare fram till 2027.

Företaget genomför dessutom stora investeringar i sina transformatorfabriker runt om i Europa för att öka kapaciteten inom området för att möta den växande efterfrågan på hållbara energisystem.

– Det är vår teknologi i världsklass och vår gedigna erfarenhet som ligger till grund för vår framgång, fast det är expertisen och engagemanget hos våra team som driver energiomställningen framåt! avslutar Thomas Wennberg.

Nyfiken på mer? Hitta din nästa karriärmöjlighet hos Hitachi Energy