Sponsrat innehåll: Nytt från Teknikvisionärerna

Oskar Frånberg är docent i marin systemteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

Havets väktare – kampen för att skydda Sveriges undervattenskablar

I det andra avsnittet av podcasten Teknikvisionärerna tar Magnus Aschan med lyssnarna på en djupdykning i den marina säkerhetens värld tillsammans med Oskar Frånberg från Blekinge Tekniska Högskola.

Publicerad Senast uppdaterad
Teknikvisionärerna är en podcast från Ny Teknik Group som handlar om människor och företag i teknikens framkant.

I detta andra avsnitt av podcasten Teknikvisionärerna möter programledare Magnus Aschan Oskar Frånberg, docent i marin systemteknik vid Blekinge Tekniska Högskola. Med en bakgrund som röjdykare och entreprenör befinner sig Frånberg nu i centrum för ett NATO-finansierat projekt vid namn Heist, som syftar till att säkra den kritiska infrastrukturen under havsytan.

Blekinge och specifikt Karlskrona har blivit ett nav för marinindustrin, något som Frånberg beskriver som en "perfekt storm" av kompetens, näringsliv och försvarsbehov.

Kabelbrott och säkerhetshot

Heist-projektet initierades efter de uppmärksammade kabelbrotten i Östersjön. 

– Jag blev kontaktad första gången i somras. Rektor Henric Johnson ringde upp mig och sa att vi måste åka till New York om en vecka och ha ett möte med bland andra Cornell University, Johns Hopkins och Försvarshögskolan.

Fokus ligger på att utveckla metoder för övervakning av sjökablar, hantering av eventuella avbrott och de juridiska aspekterna kring skydd av denna typ av infrastruktur.

En av de mest lovande teknologierna som utvecklas inom projektet är DAS, Distributed Acoustic Sensing, en metod som kan förvandla vanliga fiberkablar till enorma undervattensensorer.

Denna teknologi kan potentiellt revolutionera sjöövervakningen under vattenytan, där vi idag har mycket begränsad insyn jämfört med fartygsrörelser på ytan.

Balans mellan säkerhet och marknad

En av de stora utmaningarna ligger i att balansera säkerhetsbehoven med det faktum att mycket av infrastrukturen ägs av privata aktörer.

– Vi lever ju i ett öppet samhälle och i en marknadsekonomi. Väldigt mycket av dagens infrastruktur är ju ägd av privata aktörer. Vi har ju som tur haft många år där vi inte har behövt oroa så mycket för säkerhetssituationen. Vilket är ju jättebra men nu kommer vi in i en situation som ställer högre krav, säger Oskar Frånberg.

Lyssna in senaste avsnittet där poddar finns, eller klicka här!

Teknikvisionärerna produceras av Ny Teknik Group. Det här avsnittet är ett betalt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.

Artikeln är publicerad i samarbete med Ny Teknik Agency i samarbete med annonsören och är ej en artikel skriven av Ny Tekniks redaktion.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.