ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG

En oförutsägbar värld kräver en förutsägbar IT-drift

Vi lever i en värld där snabba förändringar och oförutsedda händelser hör till vardagen. Därför är det helt och hållet avgörande att företagets data och tjänster är skyddade. Om hjärtat av verksamheten, molntjänsterna och IT-driften, blir utsatta för störningar eller intrång riskeras det att bli en dyr affär.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Advertisement


Maximal säkerhet och högsta möjliga tillförlitlighet är avgörande både för Tele2 och deras kunder. Därför är deras datacenter optimerade när det kommer till tillträdeskontroll, brandskydd, krafttillförsel och kyla - på så sätt garanteras oavbruten och stabil IT-drift. Dessutom drivs Tele2:s datacenter av förnybar och närproducerad energi med livscykelhantering för all hårdvara. Något som ökar hållbarheten för såväl Tele2 som deras kunder. 

– Vi jobbar med produkter som är extremt kritiska för kunderna, och de ger oss hjärtat av sin verksamhet, säger Anders Lockner, säljspecialist för Hybrid Cloud Solutions och fortsätter:

– Tele2 tar tag i säkerhetsproblemen på tre sätt. För det första ser vi till att alla datacenter är ordentligt skyddade, rent fysiskt. För det andra erbjuder vi ett antal verktyg för att skydda IT-systemen, som avancerade brandväggar, sårbarhetsscanning och SIEM-tjänst. Slutligen hjälper vi också kunder att bygga sin IT-infrastruktur på ett sätt som följer alla regler och lagar, som exempelvis NIS2 och GDPR. Kunderna ska känna sig trygga och veta att all data är i säkra händer, oavsett om det gäller fysiskt skydd, it-säkerhet eller att följa regler.

Att framtidssäkra verksamheten är lönsamt 

Med ökad användning av AI och allt fler som flyttar sina absolut viktigaste applikationer till molnet, ökar också kraven. Då blir flexibilitet, skalbarhet och snabbhet helt avgörande. Många kunder vill även framtidssäkra sin verksamhet genom att bygga in så kallad resiliens.

Ett exempel på det är Bräcke diakoni, en vårdaktör som har förenklat sin IT-hantering. Tele2 Företag ersatte deras hårdvara med en samlad tjänstelösning – mer effektiv och betydligt säkrare. Resurser kan istället läggas där det behövs som mest – på att förbättra vården.

– Det var ett paradigmskifte när vi samlade vår nätleverans och servrar till en helhetslösning från Tele2 Företag, berättar it-chefen på Bräcke diakoni, Fredrik Boqvist. 

Bräcke diakoni har arbetat med vård och omsorg i över 100 år, men förnyar sig ständigt. Verksamheten som startade för att stötta fattiga hamnarbetare i Göteborg 1923 är idag en idéburen stiftelse som sysselsätter 1 100 personer i över 40 olika verksamheter från Stockholm till Göteborg. 

Bredden är påtaglig. Hunddagis och förskola, vårdcentraler, äldreboenden och hospice, kurorten Mösseberg i Falköping, flera hotell och tre nybyggda hus som rymmer LSS-boende, daglig verksamhet och vanliga hyresrätter. Det är bara ett axplock av de tjänster som bedrivs i Bräcke diakonis regi. 

– Vår infrastruktur behöver uppdateras, men istället för att göra en stor hårdvaruinvestering valde vi en hyrlösning för hela leveransen. Switchar, WAN, LAN, WiFi-nät – allt byttes ut så att Tele2 Företag nu ansvarar för alla delar, berättar Fredrik Boqvist.

Han ser många fördelar med att ta hjälp av en helhetsleverantör.

– Det blir betydligt enklare och mer effektivt att felsöka och optimera våra system. Dessutom får vi automatiskt tillgång till de senaste standarderna och säkerhetslösningarna. Vårdcentraler, LSS-boenden och hospis ställer exempelvis höga krav på säkerhet och integritet, men det är svårt att ligga i framkant om vi måste göra allt själva.

Möjlighet i flexibla lösningar

Företag och organisationer, både internationellt och i Sverige, har fått vänja sig vid en allt mer oförutsägbar värld. Det kan vara allt ifrån eskalerande konflikter till ett lastfartyg som fastnat i ett vulkanutbrott eller cyberattacker. Kommande halvår kan i allra högsta grad påverkas av externa faktorer. 

– Verksamheter som använder molntjänster uppvisar i genomsnitt 20 procent lägre operativa IT-kostnader. Dessutom använder de 29 procent högre andel av it-resurserna till innovation av nya, smartare lösningar, säger Anders Lockner. 

Yngre, mer digitala medborgare ställer högre krav på tillgänglighet och delaktighet. Medarbetare efterfrågar enklare digitala verktyg medan ledningen kräver transparens och effektivitet. Alla dessa krav ökar trycket på innovation och nya tjänster. Tele2 bygger därför tjänster för att möta dessa krav, oavsett om det gäller privat eller offentlig sektor. Myndigheter kräver oftare slutna molnlösningar, där data lagras säkert inom Sveriges gränser, något som Tele2 kan erbjuda.

Höglandsförbundet, en samarbetsorganisation för flera kommuner, stod inför stora utmaningar med föråldrad hårdvara och ökade säkerhetskrav när ett datacenter skulle avvecklas. Lösningen blev en molnbaserad IT-infrastruktur, komplett med autouppdateringar och underhåll. Fördelarna var många – bland annat minskade risken för driftstopp och säkerhetsintrång avsevärt.

– Det är otroligt spännande att jobba med produkter som är kritiska för kundernas verksamhet och kunna erbjuda lösningar som överträffar deras förväntningar, säger Anders Lockner.

Hållbarhet i centrum för allt fler företag

Hållbarhet är en kärnfråga för Tele2. Inom både offentlig och privat sektor märks ökade krav på hållbara lösningar, drivet av både konsumenter, medborgare och regelverk. Efter att Höglandsförbundet fick sin nya molnlösning på plats, minskade till exempel energiförbrukningen med 31 procent.

– Det är verkligen glädjande att kraven på hållbara lösningar blir allt vanligare från våra kunder. Det visar att det vi gör inom hållbarhetsområdet verkligen gör skillnad. Ökad användning av AI gör att energiförbrukningen stiger. Det här ställer ännu högre krav på hållbarhet och vi måste ha svar på kundernas allt skarpare frågor kring energiförsörjningen, avslutar Anders Lockner.

Nyligen kom en bekräftelse på att hållbarhetsarbetet ger resultat när Tele2 rankades som nummer två bland 500 europeiska företag på Financial Times lista Europe’s Climate Leaders 2024. Tele2 placerar sig högst bland svenska företag och rankas också högst av Europas telekombolag. Arbetet för att nå ännu längre har pågått flera år – och fortsätter.

Allt fler verksamheter söker flexibla, skalbara och snabba it-lösningar som kan möta framtidens behov. Tele2 ser i realtid hur datamängderna ökar exponentiellt från alla håll och strävar efter att alltid ligga steget före när det gäller innovation och framtidssäkra lösningar.

Läs mer om it-drift hos Tele2 här.