ANNONS FRÅN CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

Chalmers – mötesplatsen för digital innovation

Johan Stahre, Åsa Fast-Berglund, Anders Skoogh och Björn Johansson, tillsammans med några kollegor, i innovationsmiljön Stena Industry Innovation Lab. Foto: Julia Sjöberg

Stena Industry Innovation Lab är en fantastisk mötesplats för alla som arbetar med framtidens digitaliserade produktion – säger professor Johan Stahre som leder avdelningen för Produktionssystem vid Chalmers tekniska högskola.

Publicerad Senast uppdaterad

Den snabba digitaliseringen av industrin ställer nya krav på kunskap och snabb teknikutveckling. Nya teknologier som 5G, AI och samarbetande robotar förändrar förutsättningarna för de flesta företag. Chalmers har sedan 1960-talet samarbetat med svensk industri inom produktionsområdet. Många innovationer har sedan dess växt fram tillsammans med stora och små företag. Industrins digitalisering skapar nu helt nya möjligheter för innovation. Chalmers växer för att ligga i framkant. Tack vare en generös donation från Stena-stiftelsen kunde Stena Indu¬stry Innovation Lab invigas i maj 2018. Det är en unik miljö för industriell digitalisering. Docent Åsa Fast-Berglund ansvarar för laboratoriet:

– Vi har rivstartat verksamheten och investerat i olika typer av robotar och digitala plattformar för att bli en stark samarbetspartner. Många företag och forskare samarbetar redan med oss. Vi vill arbeta ännu närmare med industrin, små företag är speciellt välkomna.

Stena Indu¬stry Innovation Lab ligger i det industritäta området Lindholmen Science park i Göteborgs centrum. Detta är även platsen för Chalmers Campus Lindholmen och en naturlig arena för samarbete och innovation. Labbet är testbädd för framtidens produktion med fokus på forskning, utbildning, fortbildning, innovation och demonstration.

- Vi utvecklar bland annat digitala tvillingar – det är digitala versioner av produktions-system som man kan experimentera med. Vi bygger upp virtuella fabriker och arbetsplatser för att hitta problem långt innan produktionen är igång, säger biträdande professor Björn Johansson.

Docent Anders Skoogh fyller i:

- I den här verkstadsliknande miljön kan vi utbilda både unga studenter och fortbilda personer i industrin. Många har varit länge i industrin och måste lära sig nytt för att klara konkurrensen. Livslångt lärande är just nu enormt viktigt för hela Europa. Chalmers arbetar intensivt med olika former av utbildning för att hjälpa industrin at behålla sin konkurrenskraft.

Professor Johan Stahre konstaterar att Chalmers och laboratoriet snabbt blivit en attraktiv plattform för industrin i Sverige och även en erkänd internationell samarbetspartner.  

– Labbet är sedan flera år del av EU-kommissionens nätverk av europeiska testbäddar för smart industri. Vi har under blivit 2019 en av fem huvudnoder i EIT Manufacturing, EU:s hittills största satsning på produktion och som omfattar 450 miljoner Euro under sju år.

Chalmers uppfattas av många som nationellt ledande inom produktionsområdet. Internationellt ligger man långt framme inom industriell digitalisering. Stena Industry Innovation Lab har haft ett mycket intensivt första år och avdelningen för Produktionssystem växer för att hantera det stora intresset. Chalmers utannonserar nu flera tjänster inom industriell digitalisering, man söker flera forskare, lärare och doktorander.

- Vi kan erbjuda utmanande möjligheter i en spännande miljö tillsammans med en härlig grupp människor. Jag hoppas att många vill söka sig hit, avslutar professor Johan Stahre.

Fakta:

Stena Industry Innovation Lab är en innovationsmiljö och testbädd som skall öka hastigheten för den svenska industrins digitalisering. Målsättningen är en internationell plattform för forskning, innovation, demonstration, utbildning och fortbildning inriktad mot så kallad smart industri. Labbet är en öppen plattform för stora och små företag, men även för samhället. Industri och samhälle får därmed tillgång till en mötesplats och till kompetens från Chalmers tekniska högskola.

Läs mer på: www.chalmers.se