ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Banbrytande dagvattenforskning vid Luleå Tekniska Universitet

Luleå tekniska universitet (LTU) leder vägen i forskning om dagvattenrening genom centrum för dagvattenhantering DRIZZLE. Med fokus på blågröna lösningar och hållbar stadsutveckling bidrar de till att möta klimatutmaningar och minska föroreningsutläpp till miljön. Forskningen sker i nära samarbete med aktörer från hela branschen och med anläggningar i hela landet, från Malmö till Kiruna.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

DRIZZLE, som är ett Vinnova-kompetenscentrum, har en unik position inom dagvattenforskning. Det långa tidsperspektivet på tio år och samarbeten med olika aktörer gör att forskningen kan vara både behovsorienterad och långsiktig.

– DRIZZLE syftar till att utveckla innovativa lösningar för dagvattenhantering. Vi arbetar med att minska riskerna för översvämningar och förbättra vattenkvaliteten genom avancerade tekniker, säger Godecke Blecken.

Forskningsarbetet inom DRIZZLE är indelat i tre huvudområden: dagvattenkvalitet, dagvattenvolym och integrerade dagvattenlösningar. Dessa tre områden är centrala för att förstå och hantera de utmaningar som samhället står inför när det gäller dagvattenhantering.

Dagvattenkvalitet fokuserar på att förstå och minska föroreningar i dagvatten. Städernas ytor bär på en mängd olika föroreningar från diffusa källor som följer med regn- och smältvatten genom staden.

– Dagvatten är transportväg för många olika föroreningar, allt från metaller till mikroplast och organiska ämnen såsom PFAS. Tack vare avancerad analys kan vi nu studera dessa ämnen mer ingående, säger Godecke Blecken och fortsätter: – Även de mest avancerade reningsteknikerna kan inte ta bort alla ämnen, så det bästa alternativet är att förhindra föroreningar från början.

Dagvattenvolym handlar om att hantera de ökande mängderna dagvatten som klimatförändringarna medför. Förändrade nederbördsmönster leder till större avrinningsvolymer och fler översvämningar.

– Att anpassa städerna till klimatförändringar och ökad nederbörd är en stor utmaning. Här kommer de integrerade dagvattenlösningarna in i bilden, förklarar Godecke Blecken.

Integrerade dagvattenlösningar syftar till att utveckla multifunktionell blågrön infrastruktur som tar hänsyn till både tekniska och miljömässiga aspekter, samt socioekonomiska faktorer och ekosystemtjänster. Detta är avgörande för att skapa hållbara städer.

Forskargruppen på LTU är en av de största inom dagvattenområdet internationellt och har gjort betydande avtryck genom samarbeten och publiceringar. LTU:s forskning syns på stora internationella konferenser och deras artiklar publiceras i de bästa tidskrifterna.

– Vi har exempelvis arbetat med regnbäddar, eller dagvattenbiofilter som de också kallas för, redan i 20 år. Detta har bidragit till att vi har kunnat utveckla och implementera moderna, hållbara lösningar både nationellt och internationellt, säger Godecke-Tobias Blecken.

Läs mer om DRIZZLE här.

Om Drizzle:

Kompetenscentrum DRIZZLE består av 13 parter: Aarsleff Rörteknik AB, Dag&Nät, Tecomatic AB, Lumire, Luleå tekniska universitet (projektledare), NCC Infrastructure, Rent Dagvatten AB, Stockholms Stad, Stockholm Vatten och Avfall, StormTac AB, Växjö kommun, Uponor och Tyréns.