ANNONS FRÅN KOLLMORGEN
AGV:er och mobila robotar – vardag för Matilda
Matilda Halldén, nyexaminerad civilingenjör, har länge haft en förkärlek för automation och elektronik. I rollen som Jr SQA Engineer på Kollmorgen säkerställer hon att den mjukvara som utvecklas inom bolaget också är redo för marknaden.
Kollmorgen, världsledande inom automationsprodukter för mobila robotar och automatiska truckar, säljer den mjukvara, hårdvara och navigering som krävs för att fordonen ska kunna förflytta material autonomt. I och med att mjukvaran är standardiserad passar den lika bra för gaffeltruckar och mobila robotar på ett e-handelslager, som för stora truckar i ett stålverk.
– I dag blir det allt vanligare att AGV:er (Automated Guided Vehicle) fungerar som en integrerad process av produktionen. Tidigare var man inom industrin ofta beroende av mindre flexibla processer för maskiner och löpande band. Har man en AGV eller mobil robot kan man tala om var den ska köra, hur den ska agera och vad den ska utföra, säger Matilda Halldén.
Matilda Halldén arbetar inom Quality Assurance – ett arbetsområde som säkerställer att slutprodukten håller god kvalitet inom det område där den ska användas:
– För min del handlar det mycket om att testa att helheten fungerar och säkerställa att våra produkter håller den höga kvalitet som vi vill uppnå. Vi utgör med andra ord sista steget innan leverans och release av ny mjukvara.
Det var under sitt examensjobb om AGV:er som Matilda Halldén fick upp ögonen för området, och som hon själv beskriver det, insåg hur häftigt det var:
– Jag tog min civilingenjörsexamen i somras och har arbetat på Kollmorgen sedan mitten av augusti. Jag har läst mycket automation och elektronik under min utbildning och alltid tyckt det varit roligt men det var mitt exjobb som bidrog mycket till att jag började arbeta på den här delen av tekniksidan.
På Kollmorgens kontor i Mölndal arbetar cirka 80 personer och Matilda Halldén beskriver det som en bra arbetsplats som ny i arbetslivet. Här är klimatet öppet och varmt och alla uppmuntras till att vara nyfiken och ställa frågor.
– Vi får möjligheten att lära oss mer om de olika avdelningarna. Att till exempel kunna få chansen att förstå helheten, utanför ens egna arbetsområde, är både roligt och bra.
Var tionde vecka anordnar Kollmorgen Innovation day. Det är en heldag där alla medarbetare får fria händer att testa och utveckla egna idéer – så länge det är något nytt inom teknikområdet.
– De idéer som kan tillföra värde i vår organisation tas vidare. Det är så utvecklande och utmanande! Det bidrar också till att vi arbetar mer över avdelningarna. Det är väldigt roligt att se hur mycket man kan lära sig från varandra och hur vi på det här sättet kan sprida kunskap inom bolaget, avslutar Matilda Halldén.