SAMHÄLLE

En svensk korvett under en marinövning i Stockholms skärgård.

Uppgifter: Nato planerar insats i Östersjön efter misstänkta sabotagen

Försvarsalliansen Nato planerar en större marin insats i Östersjön för att skydda ledningar och sjökablar, rapporterar svenska och finländska medier.

Publicerad Senast uppdaterad

Snabbversion

  • Finland kallar till toppmöte för att diskutera misstänkta kabelsabotage i Finska viken.
  • Nato planerar en insats med tiotal fartyg i Östersjön för att skydda undervattenskablar.
  • Sverige kan bidra med örlogsfartyg, inklusive en korvett, enligt SVT Nyheter.

Den här sammanfattningen har skapats med hjälp av ai och har granskats av Ny Teknik.

Finland kallar till toppmöte på tisdag nästa vecka för att diskutera de misstänkta kabelsabotagen i Finska viken på juldagen.

Natoinsatsen på Östersjön väntas inledas i slutet av veckan och pågå fram till april. Sammanlagt ett tiotal fartyg ska delta i insatsen, rapporterar finländska public servicebolaget Yle.

Främst finländska och estländska fartyg ska delta i den del av insatsen som planeras i Finska viken, samtidigt som andra länders fartyg ska stationeras i Östersjön nära undervattenskablar i avskräckande syfte, skriver Yle.

SVT: Sverige kan skicka korvett

SVT Nyheter rapporterar med hänvisning till uppgifter att både örlogsfartyg och flyg ska delta, och att Sverige i närtid kan komma att bidra med flera örlogsfartyg, bland annat en korvett.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till tv-kanalen att det "pågår ett arbete inom Nato" för att se till vilka resurser det skulle kunna handla om.

Uppgifterna kommer samma dag som Finland kallat till Nato-toppmöte för att diskutera de misstänkta kabelsabotagen i Finska viken och säkerheten i Östersjön. Ledarna ska också diskutera en ökning av Natos närvaro i Östersjön och hotet från den ryska skuggflottan, skriver Hufvudstadsbladet.

Misstänks ha släpat ankaret

Värd för mötet som hålls på tisdag nästa vecka är Finlands president Alexander Stubb och Estlands premiärminister Kristen Michal.

Mötet hålls mot bakgrund av incidenten med det oljelastade fartyget Eagle S som misstänks ha släpat sitt ankare i tiotals kilometer på havsbotten och på så vis ha skadat flera viktiga undervattenskablar som går mellan Finland och Estland, vilket uppmärksammades den 25 december.

Eagle S, som hålls kvar i en finländsk hamn, seglar med Cooköarnas flagga men misstänks ingå i den ryska skuggflottan för att kringgå omvärldens sanktioner.

TT söker statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M).