SAMHÄLLE
Svårt undvika PFAS i vanliga hygienartiklar: ”Absolut oroande”
Många vanliga hygienartiklar innehåller PFAS. Arkivbild.
Fredrik Sandberg / TT
Du får inte använda det på dina skidor, men det är fritt fram att använda på din hud. Trots kända hälsorisker finns PFAS, som kallas ”evighetskemikalier”, i en rad vanliga hygienprodukter – och det kan dröja innan ett förbud finns på plats.
För några månader sedan infördes ett förbud mot skidvalla som innehåller PFAS i Sverige. Men det är fortfarande tillåtet att använda produkter med ämnet på huden. Utöver smink kan PFAS exempelvis även finnas i schampo, tvålar och lotions.
– Några PFAS-ämnen är redan helt förbjudna och det ligger ett lagförslag på ett förbud för i princip alla övriga PFAS-ämnen, säger Anna Lennquist, senior toxikolog på oberoende Internationella Kemikaliesekretariatet Chemsec.
Tills lagen är på plats är det mer eller mindre fritt fram att använda PFAS trots att det finns forskning som visar att det kan skada hälsan.
Påverkar immunförsvaret
– Beroende på vilka PFAS-ämnen man pratar om kan de till exempel orsaka viss cancer och leda till en lägre födelsevikt hos barn. Även immunförsvaret påverkas, bland annat har man sett att vacciner inte får samma effekt när man har PFAS i kroppen, säger Anna Lennquist.
Vissa av ämnena kan tas upp via huden, andra får vi i oss via mat och vatten. Och de hygienprodukter med PFAS som vi sköljer av oss i duschen hamnar i sjöar – och därmed även i vårt dricksvattnet.
Varje år hamnar flera ton PFAS från skönhetsindustrin i naturen i Europa, visar en kartläggning som Aftonbladet har gjort.
– Det är absolut oroande. Jag är förvånad att det fortfarande är ett så stort problem.
Svåra att undvika
Det har också visat sig väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, för konsumenter att undvika de skadliga kemikalierna. Det finns ett drygt hundratal olika ingrediensnamn för PFAS.
– PFAS kan stå som "fluor" eller "PTFE" och ha en rad andra namn. Ingredienslistan är svårläst, säger Anna Lennquist.
Det kan också dölja sig bakom namn som ”perfluoro” eller ”polyfluoro”.
Många företag säger att de har fasat ut kemikalierna men vid kontroller har man ändå hittat PFAS. Det kan ha flera förklaringar. Det kan till exempel röra sig om att företag säljer gamla produkter man har haft i lager.
– Så fort Kemikalieinspektionen gör stickprovskontroller hittas det förbjudna ämnen i till och med leksaker. Det är otroligt osannolikt att man ska åka dit. Efterlevnad när det gäller kemikalier är jättedålig, säger Anna Lennquist.
Den lagstiftning som är på gång inom EU ska diskuteras åtminstone ett år till, enligt Anna Lennquist. Först därefter kommer kommissionen fatta ett beslut. Hon tycker dock att även kosmetikaföretag kan göra som Svenska skidförbundet och frivilligt förbjuda PFAS.
– För det kommer ändå ett förbud så småningom.
fakta
Vad är PFAS?
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.
PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att exempelvis göra hållbara bubblor i brandskum, vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.
I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.
Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.
Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.
PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.