SAMHÄLLE
Studie: Gunung Padang är världens äldsta pyramid – nu ska hålrum undersökas
På pyramidens topp finns strukturer av basaltpelare.
Alex Ellinghausen
Det finns forskare som har ifrågasatt tidigare dateringar. Men efter många års undersökningar bekräftar en ny studie att Gunung Padang i Indonesien är den äldsta pyramiden – med stor marginal.
Ett antal byggnadsverk har omkullkastat synen på när de första civilisationerna uppstod. Efter upptäckten av det 11 500 år gamla templet Göbekli Tepe i sydöstra Turkiet har ännu äldre strukturer hittats i regionen, bland dem 12 000 år gamla Boncuklu Tarla samt Harbetsuvan Tepesi, som anses ha varit en aktiv plats redan för 15 000–13 500 år sedan.
En annan tidig megalitisk struktur finns i Aceh-provinsen i västra Indonesien. Gunung Padang antogs vara ett litet berg krönt av en kultplats tills man upptäckte en terrasserad struktur – och nu anser forskare att det är världens äldsta pyramid. Det skriver Phys Org.
Trappa med 370 steg
Pyramiden är placerad på sidan av en utdöd vulkan. Basen har en bredd på strax under 600 meter, med cirka 90 meter till krönet, som står 960 meter över havet. Trappan som leder dit har 370 steg och en vinkel på nära 45 grader. Mängder av naturliga basaltpelare har använts för att skapa olika utrymmen och passager på toppen, vissa med en vikt på mer än 600 kg.
Redan på 90-talet fick platsen status som kulturarv, men sedan 2011 har ett team av arkeologer, geofysiker, geologer och paleontologer samarbetet med indonesiska institutioner i ett långsiktigt projekt för att kartlägga strukturen med olika tekniker. De har bland annat borrat ner i de olika lagren för kol-14-datering.
Kan vara 20 000 år äldre
Slutsatsen efter undersökningen är att de äldsta delarna av Gunung Padang är mellan 25 000- och14 000 år. Som jämförelse är Djosers trappstegspyramid endast 4 600 år. Det ska dock sägas att metoderna för att datera Egyptens pyramider har ifrågasatts.
Baserat på den data som har samlats in anser forskarna att Gunung Padang till sin största del är skapad av mänsklig hand, där basen består av skulpterad lavasten. Det var först mellan 7900–6100 f.Kr som nästa lager började byggas, bland annat med stenpelare. Därefter tog det flera tusen år mellan varje lager tills toppen och alla terrasser stod klara.
Undersökningen har också visat tecken på att det kan finnas dolda utrymmen inuti pyramiden. Nästa steg för forskarna blir att borra sig ner till hålrummen och skicka ner en kamera. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Archeological Prospection.