SAMHÄLLE

Rysk militär lastar en kryssningsrobot ombord ett krigsfartyg under en övning i att använda taktiska kärnvapen. Bild publicerad av Rysslands försvarsdepartement i juni 2024.

Över 9 000 kärnstridsspetsar redo att avfyras: ”Oroväckande ökning”

Antalet kärnvapen ökar stadigt i världen. ”En otroligt oroväckande ökning”.

Publicerad Senast uppdaterad

Sprängkraft motsvarande 146 500 bomber av den typ som användes i Hiroshima 1945 står redo att avfyras.

Vid årsskiftet stod totalt 9 604 kärnstridsspetsar, utspridda i nio olika länder, klara för användning.

Det är 19 fler än i fjol – och över 330 fler än för sju år sedan, enligt rapporten Nuclear Weapons Ban Monitor från Norsk Folkehjelp.

– En otroligt oroväckande ökning, kommenterar organisationens generalsekreterare Raymond Johansen.

FAKTA

Kärnvapen i världen

Nio länder i världen har kända kärnvapen i sina arsenaler: Ryssland, USA, Kina, Frankrike, Storbritannien, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.

Tillsammans har länderna 12 331 kärnstridsspetsar, varav 2 727 är gamla och redo att förstöras.

Klart flest redo för bruk har Ryssland (4 299) och USA (3 700).

Ytterligare över 30 länder, bland dem Sverige, ingår i försvarsallianser där kärnvapen ingår.

Källa: Nuclear Weapons Ban Monitor 2024

I ljuset av det spända världsläget – och Rysslands upprepade hot om att använda kärnvapen mot Ukraina – väntas ökningen att fortsätta.

40 procent av de kärnstridsspetsar som är färdiga för användning är redan utplacerade på robotar, visar rapporten. Inom loppet av några få sekunder eller minuter kan de därmed avfyras från land, från ubåtar eller från stridsflygplan.

Redan 2023 konstaterade det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri att både Ryssland och USA moderniserar sina kärnvapenarsenaler.

Samtidigt har hälften av världens länder nu anslutit sig till FN:s konvention om kärnvapenförbud – dock inte USA, Sverige och övriga Natoländer.

I dagsläget har USA atomvapen utplacerade i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och Turkiet. Norsk Folkehjelp ser oroligt på Frankrikes och Tysklands prat om att bygga upp en europeisk kärnvapenarsenal.

– Ökade satsningar på kärnfysisk avskräckning är inte rätt väg att gå. Atomvapen kan inte användas till något som inte drabbar oss själva, säger generalsekreterare Raymond Johansen.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.