SAMHÄLLE

X-ägaren Elon Musk på ett kampanjmöte för Donald Trump i oktober. Arkivbild.

Oro och tvekan när Elon Musk ger sig in i Europa – ”spelar samma spel”

Hur ska X-ägaren Elon Musk hanteras när han allt tydligare ger sitt stöd till ytterhögern – och till och med ger sig in i en valrörelse? Europeiska ledare tvekar, av oro för att stöta sig med Donald Trump.

Publicerad Senast uppdaterad

I en strid ström sedan i december har Elon Musk delat sina åsikter om politiken i Europa. Han har ställt sig bakom fängslade antiislam-aktivisten Tommy Robinson i Storbritannien och utropat ytterhögerpartiet AFD till ”de enda som kan rädda Tyskland”.

Inte minst riktar han in sig på den brittiska Labour-regeringen som han anklagar för att ha gjort för lite för att utreda de mångåriga övergreppsskandaler som avslöjades i städer som Rotherham, Rochdale och Oldham för cirka 15 år sedan.

Nu ger han sig också aktivt in i den tyska valkampen inför förbundsdagsvalet i februari genom att direktsända en intervju med AFD:s partiledare Alice Weidel under torsdagskvällen.

"Hetsar till hat"

Många europeiska politiker oroas över X- och Tesla-chefens agerande. Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez anklagar Musk för att "hetsa till hat". Både Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron har visat sig bekymrade över Musks inflytande över politiken.

– Vem hade för tio år sedan kunnat tro att ägaren till ett av världens största sociala nätverk skulle blanda sig i ett val, i Tyskland dessutom? sade Macron tidigare i veckan.

Krav hörs om att EU-kommissionen ska använda "alla verktyg" i sin digitala tjänstelag, DSA, för att "skydda demokratin". Men att tysta Musk bara för att man inte gillar hans åsikter är inte möjligt.

– Det finns inget i DSA som förbjuder en plattformsägare eller någon annan att hålla en direktsändning, påpekar kommissionstalesmannen Thomas Régnier i Bryssel och syftar på torsdagens AFD-intervju.

– Herr Musk har rätt att uttrycka sina personliga åsikter och sin politiska åsikt i EU, fastslår han.

Vågar inte?

Men om det visar sig att Musk och X bryter mot reglerna i DSA, exempelvis genom att inte agera tillräckligt hårt mot spridande av falskt eller olagligt innehåll, kan regelverket användas för att stoppa sådant innehåll.

Samtidigt är det tydligt att det finns en stor oro över att använda juridiska grepp mot Musk, med tanke på den nära koppling han har till USA:s tillträdande president Donald Trump.

Trots ett bombardemang av frågor från journalister har EU-kommissionen under veckan hittills hållit en ytterst försiktig linje i sina uttalanden.

Vind i ryggen

Möjligen kan konsumenterna påverka hur väl det går för Musk i Europa. Minskad Tesla-försäljning i Europa kan få investerare att kräva större återhållsamhet från Musk, vars agerande är riskabelt och ovanligt i företagskretsar, enligt Felipe Muñoz på bilanalysfirman Jato Dynamics.

Å andra sidan blåser de politiska vindarna allt mer i Musks riktning, även i Europa.

– Se vad som hände i USA. Hans chansning på Trump fungerade. Nu spelar han samma spel i Europa, säger Muñoz till nyhetsbyrån AP.

FAKTA

Elon Musk och ytterhögern

När Donald Trump tillträder som president i USA är X-ägaren Elon Musk utlovad en roll som ansvarig för att "effektivisera statsapparaten".

I Europa har Musk på sistone uppmärksammats för skarp kritik mot regeringschefer som Olaf Scholz i Tyskland och Keir Starmer i Storbritannien.

Inför kommande förbundsdagsval i Tyskland har Musk ställt sig bakom ytterhögerpartiet AFD, vars partiledare Alice Weidel han intervjuar i en direktsändning på X under torsdagskvällen.