SAMHÄLLE

Taiwans president Lai Ching-Te. Arkivbild.

Kinesiska stridsflyg och krigsfartyg nära Taiwan – har inlett övningar

Kinas militär har inlett övningar i närheten av Taiwan, meddelar försvarsdepartementet i Peking. Enligt statliga kinesiska medier deltar både stridsplan och krigsfartyg.

Publicerad

Taiwan säger sig i sin tur ha gripit en kinesisk man på den lilla ön Menghu efter vad som beskrivs som ett möjligt kinesiskt ”intrång”.

Peking har inte uteslutit att med våld tvinga Taiwan, som man hävdar är en del av Kina, under sin kontroll. Måndagens storskaliga övning är den fjärde av sitt slag under de senaste två åren.

Från USA:s håll kommer kritik mot övningarna, som man kallar "obefogade". Washington varnar för att Kinas manövrar riskerar att eskalera spänningarna.

Taiwan har fördömt de senaste övningarna som irrationella och provokativa. Taipei säger sig ha skickat ”lämpliga styrkor” som svar.

Taiwans president Lai Ching-Te, som svors in i maj, har varit mer uttalad än sina föregångare vad gäller örikets suveränitet. Det har upprört Peking, som benämner Lai som separatist. På måndagen lovar Lai att ”skydda” Taiwan under de kinesiska övningarna.