SAMHÄLLE

Kina har genomfört ett robottest som landet inte har försökt göra på över 40 år. Arkivbild från Himmelska fridens torg i Peking.

Kina genomförde ovanligt robottest – ”Första gången på flera årtionden”

Kina har provskjutit en interkontinental robot – vilket beskrivs som ett tydligt trendbrott. Roboten landade i södra Stilla havet enligt plan, meddelar militären i Peking.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt Kina skedde testet i enlighet med internationell rätt och riktades inte mot något annat land, men det sätts likväl i sammanhang med landets växande kärnvapenambitioner.

– Det här är extremt ovanligt och förmodligen första gången på flera årtionden som vi ser ett test av det här slaget, säger Ankit Panda, forskare vid tankesmedjan Carnegie.

Kina har enligt det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipris senaste årsrapport världens tredje största kärnvapenarsenal efter USA och Ryssland. Landet genomförde sitt allra första kärnvapentest 1964 och dess senaste test av en interkontinental robot skedde, så vitt känt, 1980.

– Vi går in i en ny tidsålder där USA och Kina har dragits in i vad som känns som en kapprustning, säger Jeffrey Lewis, robot- och nedrustningsforskare vid Middlebury Institute of International Studies i Monterey, USA.

Nya Zeeland uttrycker oro efter att den kinesiska roboten slog ned i havet i deras del av världen och beskriver testet som en "ovälkommen" utveckling. Den japanska regeringen poängterar att testet skedde utan förvarning från Kina.

– Den här militära utvecklingen i Kina, som sker utan insyn, är ett stort bekymmer för Japan och det internationella samfundet, säger regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi.