SAMHÄLLE

Danska försvaret bekräftar: Ryskt fartyg fotades vid Nord Stream

Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året. Arkivbild.

Ett särskilt lämpat fartyg från Ryssland fotograferades i närheten av den plats där Nord Stream-ledningarna sprängdes i höstas, enligt uppgifter från det danska försvaret. I samband med fotograferingen ryckte svenska och danska fartyg hastigt ut till platsen.

Publicerad Senast uppdaterad

Det ryska fartyget SS-750 – som är utformat för insatser på havsbotten, bland annat med en miniubåt – fotograferades i närheten av den blivande brottsplatsen den 22 september förra året, fyra dagar innan underhavsledningarna sprängdes.

Offentliga militärhandlingar gör gällande att det togs totalt 26 bilder på fartyget, rapporterar den danska tidningen Information.

Själva bilderna är dock hemligstämplade med hänvisning till att de är del av underrättelseverksamhet. Om de visar det som sägs skulle de bekräfta tidigare uppgifter om att flera ryska militärfartyg var i omlopp i det berörda området.

Ubåt med gripklor

SS-750 lämnade den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad, där fartyget vanligtvis ligger för hamn. Det seglade till området öster om Bornholm tillsammans med fem andra fartyg, enligt en granskning av öppna källor som journalisten Oliver Alexander tidigare har gjort i samarbete med tyska T-online. Specialfartyget följdes av en fregatt, en korvett, ett underrättelsefartyg och två bogserbåtar.

– Det såg ut precis som det borde om man ska göra något sådant här, säger den svenske underrättelseexperten Joakim von Braun, som har bakgrund inom både Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens underrättelseapparat, till TT.

Ombord på SS-750 finns i regel en miniubåt av modellen Ariz, som är byggd för insatser på väldigt djupt vatten. Den har gripklor, strålkastare och kameror. Ubåtar av detta slag användes till exempel i räddningsförsöken när den ryska ubåten Kursk sjönk i en olycka i Barents hav år 2000.

– Om man ska lägga ut något på botten så kan man sätta något på utsidan av miniubåten och sedan ställa ned det på botten med gripklorna, säger von Braun.

Samtliga de utpekade ryska fartygen seglade med sina transpondrar avstängda.

”Betraktat sprängningen som en signal från Ryssland”

Den danska militären har enligt tidigare uppgifter tagit totalt 112 bilder av ryska fartyg i området.

De utredare som håller på att undersöka sabotaget känner rimligen till allt detta sedan länge, enligt Joakim von Braun. Enligt honom bör det vara ett väsentligt spår.

– Jag tror att man måste lägga väldigt stor vikt vid detta. Jag har hela tiden betraktat sprängningen som en signal från Ryssland till västländerna, att visa vilken kapacitet man har för undervattensoperationer, säger han.

För att utredningarna ska komma vidare så handlar nog mycket dock om de sprängmedelsrester som har hittats vid ledningarna, poängterar von Braun vidare. Förhoppningen är att analyser av upptäckta kemikalier ska göra det möjligt att se var de kommer ifrån.

Utryckningar

I samband med att de ryska fartygen närmade sig området öster om Bornholm den 22 september blev det plötsligt stor aktivitet i området, enligt de granskningar som gjorts.

Ett danskt patrullfartyg satte kurs mot den blivande brottsplatsen utanför Bornholm, där det möttes av svenska militärfartyg och -flygplan.

Det svenska fartyg som kom dit syntes till en början på offentliga sjötrafikssajter som Marine Traffic, men uppgifterna om dess resa försvann senare från sajten, påpekar journalisten Oliver Alexander.

FAKTA

Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september förra året.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.