SAMHÄLLE

Bekräftat: Svensk utredning om Nord Stream läggs ner

Den svenska utredningen om sabotaget av Nord Stream-ledningarna läggs ner eftersom att svensk jurisdiktion enligt åklagaren saknas. Arkivbild.

Den svenska utredningen om sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 läggs ner. Enligt åklagare Mats Ljungqvist saknas svensk jurisdiktion i ärendet. 
I Tyskland fortsätter utredningen med full kraft.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi har genomfört en förundersökning där vi har kunnat bekräfta vissa saker och avföra andra saker. Den bild som kvarstår är att det inte föreligger jurisdiktion, säger Ljungqvist.

Det var i slutet av september 2022 som fyra läckor upptäcktes på Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten.

Seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades och snart bekräftade Mats Ljungqvist att ledningarna hade utsatts för medvetna sprängningar.

Utrett Andromeda

Det Säpo och åklagaren har utrett är om sabotaget var riktat mot Sverige och därmed hotade Sveriges säkerhet, om svenska medborgare var inblandade eller om svenskt territorium på något sätt använts. Men inget tyder på att det varit så, enligt åklagaren.

I höstas rapporterade Expressen att den tyska segelbåten Andromeda, som misstänks ha använts vid sprängningarna, låg förtöjd i en hamn i Blekinge tolv dagar före attentatet. Skulle inte det medföra att Sverige har jurisdiktion?

– Eftersom vi inte kommenterar vad vår förundersökningen har kommit fram till vill jag inte kommentera det. Jag kan konstatera att vi har tittat på en mängd olika fartygsrörelser, inklusive den här båten, närmare än så kan jag inte gå in på det. När vi då lagt det här pusslet med olika båtar och olika omständigheter har vi kommit fram till att det inte föreligger jurisdiktion.

Han kan inte berätta vad den svenska utredningen har kommit fram till eftersom det råder sekretess då utredningen i Tyskland fortfarande pågår.

Tysk jurisdiktion

Varför anser Tyskland att de har jurisdiktion?

– Jag vill inte gå in på hur de tänker. Men av något skäl är det så att de bedömer att de har det, och det är också beroende av varje lands nationella lagstiftning för jurisdiktion. Jag har gjort min bedömning utifrån den svenska lagstiftningen.

Tidigt spekulerades det om att Ryssland låg bakom sprängningarna, men bland annat tyska och amerikanska medier har i granskningar pekat ut ukrainsk militär som skyldig.

Kan man nu avföra Ryssland som inblandad i detta?

– Jag vill inte alls kommentera det. Vi har ju en uppfattning om vad förundersökningen har landat i, men den vill vi av olika skäl inte redovisa. Då vill vi vare sig bekräfta eller avföra saker.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.