SAMHÄLLE

Åklagare: Tre företag misstänks för brott efter dödsolyckan på Gröna Lund

Nöjesparken Gröna Lund. Arkivbild.

Gröna Lund och två andra företag har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Publicerad Senast uppdaterad

Det kommer att dröja innan polisens utredningen om olyckan på Gröna Lund i Stockholm är klar, meddelar åklagaren på fredagen. I olyckan omkom en person och flera personer skadades. 

"Vår utredning är långtifrån avslutad. När vi nu också fått tillgång till haverikommissionens fullständiga rapport kommer en ny fas och det kan innebära att vi ändrar de hittills delgivna misstankarna eller kommer att rikta nya misstankar", säger Christer B Jarlås, senior åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Än så länge har tre företag delgivits misstanke om brotten grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Ett av företagen är Gröna Lund, som ansvarig tivoliägare. 

”Följer inte svensk standard”

De andra två är västsvenska företag som har varit inblandade i tillverkningen av bärarmen som brast, skriver Åklagarmyndigheten i pressmeddelandet. Sannolikt rör det sig om företagen Mekosmos och Göteborgs Mekaniska Werkstad, som båda namnges i haverikommissionens rapport.

"Gröna Lund AB misstänks för att ha brustit i kontrollen av företaget man skickat beställningen av tivolidelar till och av deras möjligheter att utföra arbete på det sätt som krävs. Utredningen visar även på bristande kontroll vid mottagande och bristfällig besiktigning av de beställda bärarmarna när de monterades på Jetline-tåget" säger åklagaren i pressmeddelandet.

Det företag som mottog beställningen och fakturerade samt det företag som utförde själva tillverkningen misstänks för att ha tillverkat bärarmar på ett sätt som inte följer svensk standard. Dessutom avviker leveransen från beställningen och uppfyller inte kraven för tillverkning av delar till åkattraktioner, skriver åklagaren. Enligt honom har företagen även brustit i kontrollen av de tillverkade bärarmarna.

Anlitar eget ombud

De två västsvenska företagen nekar till alla misstankar om brott, enligt åklagaren. Gröna Lund avvaktar fortsatt utredning innan bolaget tar ställning till misstankarna.

Ny Teknik publicerade tidigare en artikel om att två bolag hade delgivits misstanke om brott. Artikeln byggde på handlingar från Stockholms tingsrätt, där det framgick att två bolag hade tilldelats offentlig försvarare.

Det tredje misstänkta bolaget syntes inte i handlingarna för att det har valt att anlita ett eget ombud, enligt åklagare Christer B Jarlås.

"Alla som är misstänkta har fått förfrågan om offentlig försvarare. Två ville ha, en ville ha eget ombud. Finns inga krav på offentlig försvarare. Många företag föredrar egna ombud," skriver han i mejl till Ny Teknik.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.