RYMDEN

Starship har lyft – så gick jätteraketens tredje försök

Starship lyfte från tredje gången under torsdagen.

Efter att de två första försöken slutat i stora explosioner var det under torsdagen dags för Space X jätteraket att flyga för tredje gången. Den obemannade farkosten lyfte 14:25 svensk tid från Texas till stort jubel.

Publicerad Senast uppdaterad

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA gav i veckan Space X tummen upp att testflyga sin 121 meter höga raket Starship för tredje gången. Space X hade väntat på ett nytt flygtillstånd efter att det senaste försöket slutade i två stora explosioner den 18 november 2023.

– FAA har beviljat tillstånd för den tredje uppskjutningen av Space X Starship Super Heavy. FAA fastslog att Space X uppfyller alla krav på säkerhet, miljö, policy och ekonomiskt ansvar, skriver myndigheten på X.

Beslutet från myndigheten kom på onsdagen den 13 mars och raketen stod då redan uppställd och klar på startplattan. Efter att Space X varit lite oroliga över starka vindar och uppskjutningen fördröjts på grund av båtar för nära nedslagsplatserna lyfte till slut den stora raketen runt 14:25 svensk tid.

Space X nöjda med de två första flygningarna

Även fast de två första flygningarna slutat i stora explosioner har Space X varit nöjda med resultaten. Det första testet hade som huvudmål att få raketen att lämna startplattan, vilket man också lyckades med. Och under den andra flygningen lyckades de två raketstegen också separeras från varandra innan de exploderade.

Allt har dock inte gått precis som tänkt vid uppskjutningarna, till exempel blev startplattan förstörd vid det första försöket. Space X skriver dock att flygningarna är tester, och att de genom att genomföra faktiska flygningar får ut mer data än om de hade gjort simuleringar i labbmiljö.

Den tredje flygningen hade en annan planerad rutt än de första två. Den här gången var förhoppningen att rymdfarkosten Starship skulle landa i Indiska oceanen. Men innan det skulle Starship separeras från försteget Super Heavy och flyga själv i över en timme.

Separationen från försteget gick som planerat under torsdagen. Försteget började då ta sig ner mot jorden medan rymdfarkosten fortsatte uppåt. Tanken var att försteget skulle tända sina motorer strax innan det slog ner i havet. Motorerna tändes dock inte som planerat och nedslaget blev betydligt kraftigare än Space X tänkt.

Tanken var dock inte att kunna hämta försteget, utan att det skulle gå sönder vid nedslaget var planerat sedan tidigare. Men jämfört med vad som hände vid det senaste försöket då försteget exploderade kort efter separationen från Starship lyckades Space X bättre denna gång. 

I framtiden är tanken att både Super Heavy och Starship ska vara återanvändningsbara och kunna landa.

Starship separerade som tänkt från försteget och fortsatte själv ut i rymden.
Grafik över hur raketuppskjutningen skulle gå till.

Starship förlorades strax efter återinträdet i atmosfären 

Efter att de två raketstegen separerats spenderade Starship, den faktiska rymdfarkosten, runt 50 minuter ensam i rymden. Under tiden testades bland annat att öppna och stänga luckan för att släppa ut nyttolaster i framtiden.

Starship började sedan återvända in i atmosfären och fick på riktigt testa sina värmesköldar. Space X lyckades visa bilder från Starship live genom att använda sina Starlinksatelliter, men efter ett tag avbröts sändningen från farkosten.

Ungefär en timme och fem minuter efter uppskjutningen berättade Space X i livesändningen att rymdfarkosten antagligen gått förlorad. Det blev alltså inget nedslag i Indiska oceanen som tänkt, utan raketen lär ha gått sönder i atmosfären på väg ner mot jorden.

Space X kommer nu att samla in så mycket data som möjligt för att kunna berätta vad som hände och se vad som behöver justeras för att nästa rymdfarkost ska klara sig längre. Elon Musk, vd på Space X, skriver på X att bolaget hoppas genomföra sex flygningar till under 2024.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.