RYMDEN
På sikt ska Starship ta människan till Mars – nu har den lyckats landa i havet
Testflygningen med Starship blev lyckad.
Eric Gay/AP/TT
Till jubel och applåder från kontrollrummet i Kalifornien landade jätteraketen Starship med ett stort plask i Indiska oceanen.
En dryg timme tidigare hade Space X:s enorma prototypraket skjutits upp från Boca Chica, Texas, med målet att ta sig ut i rymden och ta sig tillbaka till jordens atmosfär för att sedan landa i havet.
Några delar av raketen uppges ha lossnat eller brunnit upp, men exakt hur mycket är ännu oklart. Space X räknar dock detta det fjärde försöket som lyckat.
Grundaren och vd:n Elon Musk gratulerar på X till en "storslagen bedrift" och personalen i kontrollrummet i Hawthorne firade enligt NBC News med marshmallows.
Jätteraketen är den farkost som är tänkt att så småningom ta människor till månen och senare även till Mars.
Det här var den fjärde testflygningen av Starship som består av boosterraketen Super Heavy och rymdfarkosten Starship. I april respektive november i fjol exploderade farkosten under uppskjutning. I mitten av mars i år tog sig Starship hela vägen upp i rymden men brändes upp vid återinträdet i jordens atmosfär.
Både Super Heavy och Starship tog sig ner igen
32 av 33 raptormotorer fungerade som tänkt när Starship steg från marken. Sedan tändes motorerna på det andra raketsteget, själva rymdfarkosten, kort innan Super Heavy separerades och började återvända mot marken.
När rymdfarkosten Starship fortsatte utåt så vände alltså boosterraketen hemåt mot jorden. Och precis enligt plan tändes flera av motorerna precis innan Super Heavy landade i havet för att genomföra en mjuk ”splashdown”. Tanken är att fånga försteget i en sorts stor struktur i framtiden för återanvändning. Elon Musk skriver på X att han tycker att de borde försöka göra detta redan vid nästa försök.
Sedan var det till slut dags för Starship att påbörja sitt återinträde i atmosfären. Vid förra testflygningen exploderade farkosten innan den nådde marken. Men under veckans test så kom farkosten längre, hela vägen ner till havet.
Det såg ett tag ut som att Starship inte skulle komma ner hela vägen när en av vingarna som används för att styra farkosten började ta ordentligt med stryk på grund av de höga temperaturerna. Men Starship höll och lyckades till och med vända sig rätt trots den trasiga vingen för att genomföra en mjuklandning i havet, skriver Elon Musk på X.