RYMDEN

En raketuppskjutning
Europa Clipper sköts upp under måndagen.

Nu ska Nasa undersöka den isiga månen Europa – gömmer en stor ocean

Jupiters måne Europa är täckt av ett tjockt lager is som gömmer en stor ocean. Under måndagen skickade Nasa upp en rymdfarkost som ska kartlägga och undersöka månen i detalj.

Publicerad

Europa Clipper är Nasas största planetära rymdsond hittills. Med sina solpaneler utfällda är den över 30 m lång, och fulltankad väger den 5 900 kg. Stora solpaneler behövs för att få tillräckligt med energi när den om dryga fem år kommer fram till Jupiter och börjar studera dess isiga måne Europa. 

Rymdsonden lämnade jorden under måndagen fastspänd på en Falcon Heavy-raket från Space X. Uppskjutningen från Florida hade då flyttats fram några dagar på grund av orkanen Milton.

Ombord rymdsonden finns flera vetenskapliga instrument som ska användas för att ta reda på mer om Europa. Med är bland annat kameror, spektrometrar och instrument för att mäta magnetiska fält.

Anledningen till att Europa är så intressant är på grund av det stora hav som tros gömma sig under månens isiga yttre. Vatten är förutsättning för liv här på jorden, vilket gör vattenvärldar intressanta att undersöka även ute i rymden.

Men det handlar inte om att leta efter liv, utan det Europa Clipper ska göra är att ta reda på om månen är beboelig – alltså undersöka om liv skulle kunna uppstå eller klara sig någonstans på månen. Om det visar sig att Europa är beboelig skulle alltså ett nytt framtida uppdrag för att söka efter eventuellt liv behöva skickas dit, skriver tidningen Smithsonian

En illustration av en del av en måne.
Forskare tror att det gömmer sig ett stort hav under Europas isiga yttre.

Europeisk rymdsond är också på väg

Europa Clippers huvudsakliga vetenskapliga mål är att ta reda på exakt hur tjock månens isiga skal är, samt hur det interagerar med det underliggande havet. Europa Clipper ska också undersöka havets innehåll, samt kartlägga månens geologi. 

Men den amerikanska rymdsonden kommer inte att vara ensam runt Jupiter. Förra året skickades nämligen den europeiska rymdsonden Juice upp från Franska Guyana.

Juice som sköts upp i april 2023 kommer däremot fram till månarna runt Jupiter senare än Europa Clipper, först 2031. Då Europa Clipper sköts upp med en kraftfullare raket kan rymdsonden ta en mer direkt väg dit och anländer i april 2030.

Den europeiska rymdsonden kommer inte heller att fokusera på just månen Europa, utan ska undersöka flera av de så kallade galileiska månarna. Juice kommer att bland annat lägga sig i omlopp runt månen Ganymedes.

Juice har likt Europa Clipper med sig ett antal olika instrument för att samla in data. Två av instrumentpaketen på Juice är dessutom svenskstyrda. Både instrumentet RPWI (Radio and Plasma Wave Investigation) och Pep (Particle Environment Package) leds av forskare från Institutet för rymdfysik.

En rymdsond i ett labb
Europa Clipper innan den lastade ombord raketen.