RYMDEN
Orion tog en selfie med månen i december 2022.
NASA
Nästa månflygning senareläggs – blir av först 2026
Artemis 2, Nasas nästa bemannade resa mot månen, senareläggs. De fyra astronauterna som ska få åka runt månen kommer i väg först i april 2026.
Den första bemannade månflygningen sedan 70-talet får vänta. Nasa berättade under torsdagen att de senarelägger den andra flygningen i Artemisprogrammet.
Artemis 1 gick av stapeln i slutet på 2022 och då flög Orion-kapseln tom runt månen. Andra steget för Nasa i försöken att återerövra månen är att låta astronauter åka runt himlakroppen.
Nu har uppskjutningsdatumet för Artemis 2 skjutits fram ännu en gång. I stället för september 2025 blir resan för astronauterna Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch och Jeremy Hansen av först i april 2026.
– Rymden är krävande. Och vi, och våra industri- och internationella partner, behöver den här tiden för att se till att Orion-kapseln är redo att säkert leverera våra astronauter till rymden och tillbaka till jorden, sa Nasa-chefen Bill Nelson på en presskonferens.
Kapselns värmesköld har orsakat huvudbry
Den 25 dagar långa resan för Orion under Artemis 1 såg vid första anblick ut att ha gått bra. Men analyser som gjordes efter att kapseln återvände till jorden visade att värmeskölden inte fungerat helt enligt plan.
Slitningarna på värmeskölden, som ska skydda kapseln och eventuella astronauter vid återinträde i atmosfären, var ojämna. Något som ingenjörerna inte hade förväntat sig.
Sedan dess har Nasa försökt reda ut vad som hände, och om det eventuellt skulle vara någon fara för de framtida flygningarna. Slutsatsen är att värmeskölden får bli kvar och att den anses säker.
Något som däremot ska ändras är hur Orion ska ta sig ner till jorden igen. Under Artemis 1 användes något som kallas för en ”skip reentry”, vilket kan jämföras med att kasta macka. Kapseln tog sig in i atmosfären, återvände sedan till rymden, och upprepade denna manöver ett antal gånger för att till slut ta sig in i atmosfären igen.
Detta gjordes för att sänka Orions hastighet som var runt 30 procent högre än den hos en farkost som återvänder från en låg omloppsbana. När kapseln tog sig in och ut ur atmosfären ackumulerades värme i sköldens yttre lager, vilket skapade gaser som fångades i skölden. Dessa gaser orsakade tryckförändringar som sedan ledde till sprickbildningar.
Tanken är nu alltså att ändra Orions återinträdesbana något när kapseln väl återvänder från månen för att undvika att detta händer. Om Nasa istället hade valt att ta fram en nydesignad värmesköld hade flygningen skjutit fram ännu mer, skriver Space.com.