Det japanska bolaget Ispace skickade i december 2022 upp en rymdsond med hjälp av en Falcon 9-raket från Spacex. Efter drygt fyra månader i rymden skulle sonden under tisdagen försöka landa på månen.
Landningen var planerad till 18:40 svensk tid och Ispace höll i en presskonferens där de följde sondens bana. Planen var att landa vid Atlaskratern på månen men kontakten med sonden bröts cirka 25 minuter före den planerade landningen.
"Det har fastställts att det är stor sannolikhet att landaren så småningom gjorde en hård landning på månens yta."
Ingenjörer på bolaget arbetar med att försöka ta reda på vad som har hänt.
Uppdraget Hakuto-R tar med sig månbilar och kameror
Annons
We’ve received another incredible photo from the camera onboard our Mission 1 lander!
Seen here is the lunar Earthrise during solar eclipse, captured by the lander-mounted camera at an altitude of about 100 km from the lunar surface. (1/2) pic.twitter.com/pNSI4lPnux
Ombord rymdsonden fanns en månbil utvecklad av Förenade Arabemiratens rymdbyrå som kallas Rashid rover. Även en japansk robot vid namn Japanese Lunar Excursion Vehicle var med ombord.
Den 10 kg tunga Rashid var designad för att klara sig i 14 jorddagar, från en soluppgång till en solnedgång på månen. Den mindre japanska roboten var formad som en sfär, åtta centimeter i diameter, och vägde 0,25 kg. Sfären skulle öppnas upp till en cylindrisk form på månen och bära med sig kameror för observationer av månytan.
Det fanns också ett ai-system framtaget av kanadensiska företaget Mission Control och ett kamerasystem från företaget Canadensys Aerospace med på resan.
Hakuto är japanska för ”vita kaninen” och kommer från en japansk sägen om att en vit kanin bor på månen. Uppdraget Hakuto-R är tvådelat och det är den första månlandaren i projektet som försökt landa på månen.
Månlandaren väger 1 000 kg tankad och lastad
Månlandaren utvecklad av Ispace är ungefär 2,3 meter hög och har ett fotavtryck på 2,6 x 2,6 meter. Utan bränsle eller last väger den 340 kg, tankad med last väger den 1 000 kg.
Landningsförsöket gjordes med hjälp av en huvudmotor och sex mindre hjälpmotorer.
2019 försökte ett israeliskt företag mjuklanda sonden Beresheet på månen och därmed bli det första privata bolag att lyckas med detta, försöket misslyckades och sonden krashade in i himlakroppen.