RYMDEN
Historisk uppskjutning – nu har månhuset lämnat jorden
Under onsdagsmorgonen sköts två rymdfarkoster upp från jorden med sikte på månen. Med på resan dit är en liten röd stuga med vita knutar, en skopa från Epiroc och forskningsinstrument från Nasa.
07:11, svensk tid, tändes motorerna och Falcon 9-raketen bärandes de två obemannade månlandarna Blue Ghost och Resilience lämnade jorden. Månlandarna är utvecklade av två bolag, amerikanska Firefly respektive japanska Ispace.
Men även Sverige spelar en stor roll i båda projekten.
För Blue Ghost hanteras nämligen kommunikationen av det statligt ägda Swedish Space Corporation (SSC). Med sina stora kommunikationsantenner världen över ska de hålla kontakten med Blue Ghost under resan, och även efter landningen.
Den amerikanska månlandaren var också först att släppas ut i rymden från Space X-raketen. Och runt en timme och 13 minuter efter uppskjutningen hördes det i sändningen att SSC fått kontakt med farkosten.
Deployment of @Firefly_Space’s Blue Ghost lunar lander confirmed pic.twitter.com/6HpA2Xl7cM
— SpaceX (@SpaceX) January 15, 2025
Resan för Blue Ghost kommer att ta 45 dagar, om allt går som det ska, och landningen ska äga rum i slutet på februari. Därefter ska de tio vetenskapliga instrumenten från Nasa som farkosten bär med sig samla in data under en hel mån-dag, motsvarande cirka 14 dagar.
Svensk röd stuga och skopa
Efter att Blue Ghost kopplats av från Falcon 9-raketens andrasteg dröjde det runt 27 minuter innan det var Resilience tur. Även den japanska farkosten kopplades av enligt plan och är nu på väg mot månen.
Deployment of the @ispace_inc RESILIENCE lunar lander confirmed pic.twitter.com/ep3N05MkTm
— SpaceX (@SpaceX) January 15, 2025
Ombord på Resilience finns en liten rover, en cirka 5 kg tung månbil kallad Tenacious, som ska rulla ut efter den tänkta landningen. Och på den rovern sitter det svenska bidrag på båda kortsidorna.
På ena sidan sitter en skopa som utvecklats av gruvtekniksbolaget Epiroc. Ispace har fått i uppdrag av Nasa att samla in minst 50 gram månjord, och hoppas göra detta med Epirocs skopa.
På den andra sidan sitter Månhuset, ett konstverk av Mikael Genberg, en liten röd stuga med vita knutar. Huset ska släppas ner från rovern och tanken är att det ska bli ståendes på månen en lång tid framöver.
Resan för den japanska månlandaren kommer att ta längre tid än för den amerikanska. Först om upp till fem månader hoppas Ispace kunna genomföra sin första lyckade månlandning.
Hittills har bara ett privat företag lyckats landa på månen med en egenutvecklad landare, Odysseus tillverkad av Intuitive Machines. Den landningen var dock inte helt felfri då månlandaren trillade omkull vid landningstillfället.