RYMDEN

Här är rymddräkterna för nästa månlandning

En rymddräkt som ska användas vid nästa månlandning.
Den nya rymddräkten kommer att vara vit när den används på månen.

De gör astronauterna rörligare och är mer välisolerade – nu även med HD-kamera. Nasa har presenterat de nya rymddräkterna för den första månlandningen sedan 1972.

Publicerad Senast uppdaterad

Under en livesänd presskonferens på onsdagen presenterade Nasa tillsammans med Houston-baserade företaget Axiom Space prototyper av sina nya rymddräkter. Tanken är att dräkterna ska användas i den tredje fasen av Artemisprogrammet då människan återigen ska sätta sin fot på månen, detta så snart som 2025.

– Vi utvecklar nu en rymddräkt för en ny generation, Artemis-generationen. Rymddräkten som ska ta oss tillbaka till månen och vidare till Mars, och det är så spännande, sa Bob Cabana som är biträdande chef på Nasa under presskonferensen.

Dräkten är rörligare än tidigare

Under presskonferensen visades en rymdräkt upp för åskådarna. Ingenjören i dräkten fick hålla i en stor pinne för att inte riskera att tappa balansen, detta då dräkten är tung och gravitationen på jorden starkare än den på månen där dräkten ska användas.

Bob Caban, biträdande chef på Nasa talade på en presskonferens.
Bob Caban, biträdande chef på Nasa.
Vanessa Wyche, chef på Nasa Johnson Space Center talade på en presskonferens
Vanessa Wyche, chef på Nasa Johnson Space Center.
Michael Suffredini, vd på Axiom Space.
Ingenjören i rymddräkten fick hålla i en stor pinne för att inte ramla.
Den nya dräkten framtagen av Axiom Space.

På dräktens hjälm finns lampor för att låta astronauterna se ordentligt. På sidan av hjälmen finns en HD-kamera för att låta andra, både i rymden och på jorden, få en känsla av hur det är att vandra på månen.

Under presskonferensen visades rörligheten i dräktens armar, handskar och ben. Rörligheten är extra viktig för att låta astronauterna genomföra så mycket forskning som möjligt.

För att komma in i dräkten tar sig astronauterna in via en lucka på baksidan, något som skiljer sig från dagens dräkter. På baksidan sitter även en sorts ryggsäck kallad “the portable life support system”. Inuti ryggsäcken finns nämligen allt som behövs för att hålla en astronaut vid liv under arbete på månens yta.

Under Artemis III ska man dessutom till delar av månen där solen aldrig lyser vilket gör att det är väldigt kallt. Isolationen hos skorna är därför extra viktigt, något som Axiom Space presenterade som ett stort framsteg.

Dagens dräkter har varit med länge

Dagens rymddräkt.
Dagens rymddräkt.

Dräkterna som används i dag designades för rymdfarkosten Space Shuttle som flögs första gången 1981. Nasa har arbetat under en lång tid för att ta fram nya rymddräkter men valde till slut att lägga ut arbetet på entreprenad.

– Vi har inte haft en ny rymddräkt sedan dräkterna vi designade för Space Shuttle, och de dräkterna används för tillfället på den internationella rymdstationen. I 40 år har vi använt samma dräkt, baserat på den tekniken. Nu ska Axiom utveckla funktionaliteten hos dräkterna, sa Vanessa Wyche, chef på Nasa Johnson Space Center.

Nasa valde Axiom Space och ett team ledda av Collins Aerospace under sommaren 2022. Kontraktet är värt 3,5 miljarder dollar över en period som sträcker sig fram till 2034. Dräkterna ska användas både vid framtida månmissioner och på ISS.

Den nya rymddräkten som kallas Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) behöver uppfylla många tuffa krav.

Enligt Michael Suffredini, vd på Axiom Space, kommer dräkten i slutändan bestå både av teknik utvecklad och framtaget av Nasa tidigare och av ny teknik framtagen av Axiom och deras sammarbetspartners.

Axiom Space ska skicka träningsdräkter till Nasa i sommar för att låta astronauterna lära känna dräkterna ordentligt.

Dräkterna som presenterades var utan ett vitt täckande lager, något som ska läggas till för att skydda astronauter på månen från solstrålning.

Axiom har inte tillverkat rymddräkter tidigare

Axiom Space var med och genomförde den första flygningen till ISS med enbart privatpersoner i besättningen ombord en Spacex Crew Dragon-farkost under 2022. Men de har inte tidigare utvecklat rymddräkter för Nasa. Dräkterna som utvecklas ska klara det som kallas för Extravehicular Activity (EVA) – alltså aktiviteter utanför rymdfarkoster.

– Det här är inte något man gör själva, det är ett samarbete. Det är ett kritiskt system, EVA är en stor utmaning. Man behöver säkerställa att varje person som kliver ner på månen kan genomföra vad de ska göra på ett säkert sätt och sedan komma tillbaka och vara redo för nästa uppdrag, sa Michael Suffredini.

På längre sikt planerar Axiom också för den första helt privata rymdstationen. Målet är att från början bygga en modul som ska hänga ihop med ISS, en modul som bland annat ska innefatta en filmstudio. Efter ett tag ska modulen släppas från ISS och fungera som en egen privatägd rymdstation.

Artemis III ska sätta den första kvinnan på månen

Jessica Meir kan bli en av astronauterna som får åka till månen under Artemisprogrammet.
Jessica Meir kan bli en av astronauterna som får åka till månen i Artemisprogrammet.

Artemis III har bland annat som mål att sätta den första kvinnan på månen. En av kandidaterna för detta är svensk-amerikanska Jessica Meir. Hon genomförde också den helkvinnliga rymdpromenaden tillsammans med Christina Koch.

Under Artemisprogrammet ska människan inte bara upprepa vad man gjorde under Apolloprogrammet, utan Nasa vill ta människor till nya delar av månen.

– Vi ska tillbaka till månen, men den här gången till månens sydpol, varför? Jo där finns det vatten, och vatten betyder väte till bränsle och syre att andas. Vi ska lära oss att verka på månen för längre tidperioder. Allt det här är i förberedande syfte för att till slut ta oss till Mars, sa Bob Cabana under presskonferensen.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.