RYMDEN

Dramatiken runt månen – därför kraschade den ryska farkosten

En raketuppskjutning.
Luna 25 sköts upp med hjälp av en Sojuz-2.1b-raket.

Rysslands månlandare Luna 25 har kraschat. Det var när landaren skulle placeras i en ny omloppsbana som något gick fel och Luna 25 gick förlorad meddelar Roscosmos.

Publicerad

Natten mellan 10 och 11 augusti sköts den ryska månlandaren Luna 25 upp med hjälp av en Sojuz-2.1b-raket från Ryssland. Uppdraget, med målet att landa kontrollerat vid månens sydpol, fick dock ett abrupt slut.

– Den 19 augusti, i enlighet med flygschemat för Luna-25, gavs en impuls för att få in sonden i en elliptisk omloppsbana innan landning. Runt 14:57 Moskva-tid avbröts kommunikationen med rymdsonden, skriver den ryska rymdorganisationen Roscosmos på meddelandetjänsten Telegram.

Försök att hitta och ta kontakt med sonden den 19 och 20 augusti lyckades inte.

Roscosmos: Skillnader mellan beräkningar och verklighet

Roscosmos skriver att en preliminär analys tyder på att en skillnad mellan beräkningar och den verkliga situationen orsakat felet. Den impuls som skulle få in Luna 25 i optimal bana verkar inte ha blivit som tänkt och sonden hamnade i stället i en oplanerad omloppsbana. Det resulterade i att månlandaren kolliderade med himlakroppen.

Vidare meddelar Roscosmos att de tillsatt en utredningsgrupp för att ta reda på exakt vad som gick fel. Månlandningen har tidigare ansetts ”riskabel” och bedömts ha en sannolikhet att lyckas på 70 procent, skriver TT.

Första månexpeditionen på 47 år

Det var senast under Sovjettiden som Ryssland lyckades ta sig till månen. Den numera kraschade månlandaren skulle ta vid efter Luna 24 som 1976 lyckades landa på månen samt ta med insamlade prover tillbaka till jorden.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har flera samarbeten med andra rymdmyndigheter avslutats. Bland annat drog sig den europeiska rymdorganisationen Esa ur projektet kring den ryska månlandaren. 

Luna 25 skulle landa i närheten av månkratern Boguslawsky, en nedslagskrater nära månens sydpol. Området runt månens sydpol är intressant bland annat för att forskare tror sig kunna hitta vatten i form av is i skuggade kratrar.

Ryssland hade kunnat bli den första nationen att lyckas landa vid månens sydpol om inte Luna 25 kraschat. I stället kan nu Indien, som har en månlandare i omlopp runt himlakroppen, bli först. Indiens plan är att försöka landa den 23 eller 24 augusti.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.