RYMDEN
Uppskjutningen av Juice flyttas fram – vädret ställde till det
Konceptbild av Jupiter, dess månar och rymdsonden Juice.
spacecraft: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR
Den europeiska rymdorganisationen skulle skickat upp rymdsonden Juice på torsdagen klockan 14:15 men väderförhållandena var inte optimala. Nytt försök på fredagen.
Rymdsonden Juice (JUpiter ICy moons Explorer) är den europeiska rymdorganisationen ESAs första Jupiter-uppdrag. Juice ska undersök beboeligheten hos de tre stora istäckta månarna Europa, Ganymedes och Callisto runt den stora gasjätten.
Den fjärde april packades rymdsonden in i nosen på den Ariane 5-raket som på torsdagen klockan 14:15 svensk tid skulle tagit Juice ut i rymden. På grund av ogynnsamma väderförhållanden har uppskjutningen flyttats fram, nytt försök blir på fredagen.
Uppskjutningen sker från rymdbasen i Kourou i Franska Guyana och kommer att gå att se live via ESAs hemsida.
14 april är den optimala uppskjutningsdagen
Resan till Jupiter tar åtta år. För att klara av den långa resan behöver Juice samla fart genom förbiflygningar av Venus, jorden och Mars. Tajmingen för själva uppskjutningen behöver vara perfekt för att planeterna ska ha helt rätt positioner, precisionen är på en sekund.
Vädret ställde alltså till det för uppskjutningen 13 april, men man har hela månaden på sig att få i väg raketen, om än bara ett kort uppskjutningsfönster varje dag. I värsta fall blir det inte bra väder någon av de planerade dagarna, då kommer Juice få vänta till slutet av sommaren då nästa fönster för uppskjutningar mot Jupiter öppnar sig.
– 14 april är egentligen den optimala dagen för då blir bränsleåtgången minst, men endast marginellt bättre jämfört med den 13. Eftersom skjutfönstret är begränsat vill man trots allt skjuta så tidigt som möjligt. Någonting kan alltid gå fel. Även om det officiella skjutfönstret är till och med 31/4 börjar marginalen krympa ordentligt efter 24/4, skriver Jan Bergman, tekniskt ansvarig för det svenska instrumentet RPWI (Radio and Plasma Wave Investigation) som är ett av tio instrumentpaket ombord Juice.
Juice kommer att göra sammanlagt 35 förbiflygningar kring månarna Europa, Ganymedes och Callisto. Rymdsonden kommer slutligen gå in i omlopp kring Ganymedes och 2035 krascha in i månen. Ganymedes är särskilt intressant då det är den enda månen i solsystemet som har ett eget magnetfält.
– Anledningen att man vill spara på bränsle är att det möjliggör en förlängning av missionen eller att vi kan gå ned från 500 km till 200 km i bana runt Ganymedes, skriver Jan Bergman
FAKTA
RPWI och PEP
Sverige deltar i flera av instrumenten som finns ombord Juice. Två av instrumenten är ledda av forskare vid Institutet för rymdfysik, RPWI (Radio and Plasma Wave Investigation) och Pep (Particle Environment Package). RPWI har flera instrument för att mäta de elektromagnetiska fälten kring Jupiter och dess månar. PEP är ett instrumentpaket som ska studera Jupiters magnetosfär och mäta både laddade och neutrala partiklar i området runt planeten.