PODCAST

Intergalaktiskt: Planetdödare och rymdförsvar

2022 WJ1 brinner upp i atmosfären.   Foto: Robert Weryk

Kan vi skydda oss från framtida planetdödare? Även om de flesta rymdstenar inte utgör något hot för jorden finns risken att en stor asteroid till slut kommer att ta sig hit. Vad göra när planetdödaren kommer?

Publicerad Senast uppdaterad

Varje dag brinner stora mängder stendamm och mindre stenar upp i atmosfären. De flesta så pass små att vi inte märker det från jorden. Men bland annat vid de återkommande meteorregnen syns stenarna som streck på natthimlen när de brinner upp – och ibland tar de sig också hela vägen ner till marken.

Exempelvis så tog sig den 19 november en rymdsten in i atmosfären ovanför Toronto i Kanada. Asteroiden upptäcktes fyra timmar innan den började brinna, av projektet Catalina Sky Survey – ett av flera som letar efter jordnära objekt. 

2022 WJ1 brinner upp i atmosfären.   Foto: Robert Weryk

2022 WJ1 som den kanadensiska stenen fick heta var liten och ofarlig och gav bara invånarna en fin ljusshow – men vad gör forskarna för att undvika farliga kollisioner med större stenar i framtiden? Viktor Krylmark berättar om Nasaprojektet Dart och det efterföljande projektet Hera i det andra avsnittet av Ny Tekniks podcast Intergalaktiskt.

Vidare går Bill Burrau igenom skillnaden på de olika stenarna vi stöter på i vårt solsystem. Vad är egentligen skillnaden på en komet och en asteroid? Och finns det någon bra minnesregel för att skilja på en meteoroid och en meteorit?

Prenumerera på Intergalaktiskt? Klart du ska. Gör det genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Poddbean

Podcast Addict