Platsannons

Ingenjör inom reaktor- och haverikemi

Vill du arbeta med reaktorsäkerhet för ny och befintlig kärnkraft och är redo att ta dig an ett samhällsviktigt uppdrag?

Samhällsviktiga arbetsuppgifter

om tjänsten

Arbetsgivare: Strålsäkerhetsmyndigheten
Anställningsform: Tillsvidareanställning, heltid
Placeringsort: Solna, Katrineholm eller Göteborg
Sista ansökningsdag: 5 maj 2025 Referensnummer: SSM2025-3750 Utbildningskrav: Civilingenjörsexamen eller annan relevant teknisk utbildning Kompetenskrav:
– Kunskap om reaktor- och/eller haverikemi
– Erfarenhet från kärnteknisk verksamhet
– Kunskap om processystem i kärnkraftsreaktorer
– Mycket goda kunskaper i svenska och goda i engelska

Meriterande erfarenhet:
– Haverihantering, säkerhetsanalyser och källtermsuppskattningar
– Reaktorkemi under driftförhållanden – Termodynamiska beräkningar
– Forskarbakgrund eller erfarenhet av forskning
– Projektledning eller samordnin
g Övrigt: Svenskt medborgarskap kan krävas. Tjänsten kan vara placerad i säkerhetsklass och medföra krigsplacering.

Vi erbjuder dig ett arbete där du kommer att utreda frågeställningar avseende ny och befintlig kärnkraft. Följa och bidra till utvecklingen inom reaktor- och haverikemi, både nationellt och internationellt. Du bidrar till att ta fram säkerhetskrav för ny kärnkraft samt initierar och följer upp forskning och myndighetens projekt. Du får möjlighet att utvecklas i en kunskapsintensiv miljö i samarbete med engagerade kollegor med djup kompetens inom olika sakområden och du får goda möjligheter att påverka inriktningen på arbetet.

Som utredare inom reaktor- och haverikemi förväntas du

  • Driva och utveckla myndighetens arbete inom området med fokus på störnings- och olycksförhållanden.
  • Föreslå och följa upp både nationell och internationell forskning rörande fissionsprodukters kemiska uppträdande under olycks- och haveriförhållanden.
  • Bidrar till myndighetens krisorganisation med att uppskatta potentiella utsläpp vid en radiologisk nödsituation.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har

  • Civilingenjörsexamen eller annan utbildning som myndigheten bedömer relevant för tjänsten
  • Erfarenhet av arbete inom kärnteknisk verksamhet eller motsvarande
  • Kunskap om processystem i kärnkraftsreaktorer
  • God kunskap om reaktor- och/eller haverikemi
  • Mycket god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska
  • God förmåga att kommunicera i tal och skrift på engelska

Det är meriterande om du har 

  • Kunskap om säkerhetsanalyser med inriktning mot källterm
  • Kunskap om haverihantering
  • Kunskap om källtermsuppskattningar vid radiologiska nödsituationer
  • Kunskap om reaktorkemi under driftförhållanden
  • Erfarenhet av termodynamiska beräkningar
  • Disputerat eller annan erfarenhet av forskning
  • Erfarenhet av att samordna eller leda arbete

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen som utredare behöver du ha ett strategiskt och brett perspektiv på frågor och se saker i ett helhetsperspektiv. Du behöver kunna ha analytisk förmåga, det vill säga kunna hantera komplexa frågor, väga samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden samt kunna dra relevanta slutsatser ur tillgänglig information. För att trivas i rollen behöver du vara självgående, strukturerad och initiativförmåga. Du kan ta ansar för att driva arbetet och utvecklingen inom ditt område framåt. Eftersom du kommer att ha såväl interna som externa kontakter behöver du ha god förmåga samarbetsförmåga. Vidare behöver du ha en kommunikativ förmåga, dvs kunna dokumentera och förmedla resultat av genomfört arbete.

Vi förutsätter att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och att du kan arbeta enligt, såväl Vår värdegrund - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se) som den Statliga värdegrunden (forvaltningskultur.se)

Vi erbjuder dig

Som medarbetare på Strålsäkerhetsmyndigheten har du ett viktigt samhällsuppdrag! Tillsammans arbetar vi för ett strålsäkert samhälle. Här kan du läsa om vad vi erbjuder: Läs mer om våra villkor och förmåner

Anställningsvillkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Anställningen kan komma att inledas med provanställning i sex månader. I den här rollen blir du anställd som utredare.

Vissa av våra arbetsuppgifter är placerade i säkerhetsklass, vilket innebär att en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan komma att genomföras före beslut om anställning. För en del av våra arbetsuppgifter i säkerhetsklass krävs även svenskt medborgarskap. Du kan komma att ingå i myndighetens krisorganisation och kan även komma att krigsplaceras vid myndigheten. Krisorganisationen utför strålskyddsbedömningar och kärntekniska analyser och samverkar med andra berörda aktörer för att hantera radiologiska nödsituationer, inklusive situationer vid höjd beredskap. 

Kontakt och ansökan

Vill du veta mer om tjänsten? Kontakta enhetschef Karin Liljequist, 08-799 41 96. Har du frågor kring rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta Daniela Piltonen, 08-799 41 79.Fackliga företrädare är Mathias Häggblom, Saco-S, 08-799 44 85, och Michael Wallin, ST, 08-799 42 87.

Vi undanber oss erbjudanden om annonsering och rekryteringshjälp i samband med denna rekrytering.

Placeringsort: Du som söker tjänsten kan välja mellan att vara placerad i Solna eller i Katrineholm eller Göteborg. Resor i tjänsten kan förekomma. Du uppger önskad placeringsort i samband med din ansökan.

Ansökan sker genom att du bifogar CV och svarar på urvalsfrågor. För att kunna göra en rättvis och likvärdig bedömning av dig som sökande ber vi dig därför att svara på urvalsfrågorna. Du behöver inte bifoga personligt brev. Din ansökan blir en allmän handling när du söker tjänster hos oss. Delge inte några känsliga uppgifter i din ansökan men ange någon form av kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig om du är aktuell för tjänsten.

Arbetsprov kan komma att tillämpas.

Välkommen med din ansökan via vår hemsida senast den 5 maj 2025

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. Våra cirka 340 medarbetare har djupa och breda kunskaper inom strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten har kontor i Solna, Katrineholm och Göteborg. Enheten Reaktoranalys och strukturintegritet arbetar med olika tekniska frågeställningar inom anläggningssäkerhet inklusive ny och befintlig kärnkraft. Enhetens verksamhet omfattar att följa utvecklingen nationellt och internationellt, och att genomföra utredningar som stöd för policyutveckling och normering. Enheten består för närvarande av enhetschef och 10 medarbetare. Nu behöver vi komplettera enheten med utredare inom reaktor- eller haverikemi. 

Läs mer om vår verksamhet här www.stralsakerhetsmyndigheten.se